NOUL COD FISCAL. TVA-ul de 9% la alimente va fi aplicat de la 1 iunie. Ce produse se vor ieftini

Codul fiscal se va modifica incepand cu 1 iunie. Astfel, se vor aplica reguli noi in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata si impozitul pe anumite tipuri de venituri.

27 mai 2015, 09:29
NOUL COD FISCAL. TVA-ul de 9% la alimente va fi aplicat de la 1 iunie. Ce produse se vor ieftini

NOUL COD FISCAL. Printre principalele noutati se numara reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 9% la toate alimentele, scrie avocatnet.ro. De asemenea, vor intra in vigoare noi reguli de plata a impozitului pentru veniturile din transferul proprietatilor imobiliare, precum si de recalculare a platilor anticipate de impozit pentru veniturile din chirii.

Citeşte şi Profesiile libere scapă de reîncadrarea veniturilor. Banii plătiţi statului vor fi returnaţi

TVA de 9% pentru toate alimentele

Taxa pe valoarea adaugata va scadea din 1 iunie la 9%, de la 24%, la toate alimentele, reducerea aplicandu-se fara diferentieri, chiar si la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica.

Mai exact, OUG nr. 6/2015 va modifica continutul articolului 140 alin. (2) litera g) din Codul fiscal, stabilind ca TVA de 9% se va aplica asupra urmatoarelor livrari de bunuri si prestari de servicii:

-alimente,
-inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal,
animale si pasari vii din specii domestice,
-seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor,
-produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele,

In prezent, art. 140 alin. (2) lit. g) prevede ca TVA de 9% se calculeaza la produsele de paine si de panificatie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute), la faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara.

De asemenea, TVA de 9% se va aplica din 1 iunie si asupra serviciilor de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, se mentioneaza in recenta ordonanta.

Avand in vedere aceasta modificare, Normele de aplicare a Codului fiscal urmeaza sa fie actualizate, astfel incat sa masura sa poata fi pusa in practica. In acest sens, Guvernul a aprobat in sedinta din 20 mai un proiect de hotarare, care insa nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial.

Noile prevederi adoptate recent de Guvern aduc clarificari si stabilesc codurile corespunzatoare bunurilor pentru care se va aplica cota redusa de TVA de 9%, incepand cu data de 1 iunie 2015.

Conform unui comunicat al Executivului remis recent redactiei, toate produsele ale caror coduri au fost prevazute in norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminte, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lantul economic de la producator pana la consumatorul final.

Prin urmare, cota redusa de TVA va fi aplicata si in cazul in care un produs alimentar este utilizat ca materie prima in alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, bauturi alcoolice, atata timp cat acestea, prin natura lor, au ca destinatie principala consumul uman sau animal, se mentioneaza in comunicat.

„Masura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, avand in vedere ca furnizorul nu poate controla scopul final in care este utilizat bunul respectiv, situatie in care pentru acelasi produs ar fi fost posibila aplicarea unor cote diferite de TVA in functie de utilizarea lor finala. Ori, acest lucru contravine principiilor statuate de Directiva 2006/112/CE”, motiveaza Guvernul.

Citeşte şi Veniturile pe 2014 trebuie declarate la Fisc până pe 25 mai. Cum se depune formularul 200

O reglementare specifica exista in cazul produselor care, prin natura lor, nu constituie alimente sau plante, seminte, ingrediente, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, cum sunt vitaminele, grasimile, unele produse ale industriei chimice, semintele de rapita, bumbac, ricin, sarea. In cazul acestor produse s-a prevazut in mod explicit in normele metodologice, cu indicarea codurilor la care se incadreaza produsele respective, ca aplicarea cotei reduse de TVA este posibila numai in masura in care se poate face dovada ca acestea sunt utilizate in scopurile prevazute de lege. In acest sens sunt prevazute conditii atat pentru livrarea acestora in interiorul tarii, cat si in cazul importului si a achizitiei intracomunitare.

Proiectul de hotarare care va actualiza Normele de aplicare a Codululi fiscal aduce, de asemenea, precizari in cazul vanzarii, la un pret total, a pachetelor care contin produse cu cote diferite de TVA, situatie in care se va aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui produs, se precizeaza in comunicat.

„Pentru suplimentele alimentare, in normele metodologice s-a prevazut aplicarea cotei reduse de TVA in masura in care acestea sunt notificate catre Ministerul Sanatatii sau Institutul de Bioresurse Alimentare, iar aceasta notificare este afisata pe site-ul celor doua institutii, conform legislatiei in domeniu. Pentru bauturile alcoolice care sunt servite la restaurant sau de firmele de catering, pentru care se aplica cota de TVA de 24%, au fost date exemple pentru a se sublinia ca acestea nu reprezinta livrari de bunuri, ci fac parte din serviciul de restaurant sau de catering, dar cu o cota diferita de TVA”, informeaza Guvernul.

In cazul serviciilor de cazare care includ si demipensiune, pensiune completa sau all-inclusive, s-a subliniat ca acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar daca includ si bauturi alcoolice, astfel cum s-a aplicat si pana in prezent dupa modificarea realizata prin OUG nr. 84/2014

ANAF va recalcula platile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii dupa noi reguli

OUG nr. 6/2015 stabileste modul in care din 1 iunie Fiscul va recalcula platile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii, atunci cand este reziliat contractul in care chiria este exprimata in valuta.

Astfel, documentul prevede ca in situatia rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza pe baza chiriei din contract, indiferent de momentul incasarii acesteia, si in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, platile anticipate vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative.

La determinarea venitului anual va fi utilizat cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se va emite decizia de impunere, impozitul fiind final.

De asemenea, in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative va recalcula platile anticipate stabilite, incepand cu 1 iunie 2015.

MFP motiveazaca actul normativ vine in contextul in care prevederile actuale nu contin reguli privind recalcularea platilor anticipate de impozit pentru veniturile din chirii in cazul rezilierii contractelor in valuta, similare celor aplicabile pentru recalcularea platilor anticipate in situatia rezilierii contractelor in care chiria este in lei.

Citeşte mai multe pe avocatnet.ro