NOUL COD RUTIER: Adoptarea Codului a fost amânată până în ianuarie 2014. Cum se modifică amenzile

Elaborarea raportului comisiei parlamentare privind Codul Rutier a fost amânată pentru următoarea sesiune parlamentară ce va începe în ianuarie 2014.

17 dec. 2013, 12:46
NOUL COD RUTIER: Adoptarea Codului a fost amânată până în ianuarie 2014. Cum se modifică amenzile

Proiectul actual de Cod Rutier prevede că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

De la 1 ianuarie, salariul minim brut creşte de la 800 la 850 lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă devine 85 lei, faţă de 80 lei, cât valorează un punct-amendă în prezent.

Astfel, de anul viitor, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranţă vor fi pedepsite cu două puncte de penalizare şi o amendă de 170 sau 255 lei. Aceeaşi sancţiune este valabilă şi pentru oprirea în loc nepermis, depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h, oprire neregulamentară sau circulaţia pe interzis.

Cu trei puncte de penalizare şi amenzi de 340 sau 425 lei sunt sancţionate, printre altele, staţionarea neregulamentară, depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h, pătrunderea într-o intersecţie atunci când circulaţia în interiorul acesteia este blocată.

Sancţiunea este şi mai mare pentru cei care refuză să ofere poliţistului actele la control, depăşesc viteza legală cu 30-40 km/h sau circulă fără lumini ori fără semnalizare corespunzătoare, care vor fi amendaţi cu 510-680 lei.