NOUL COD RUTIER, experiment pe şoferi. Vezi ce propune ministrul Radu Stroe VIDEO

Noul Cod Rutier va fi aplicat şase luni sau un an din momentul în care va intra în vigoare, a declarat ministrul de Interne, Radu Stroe. După această perioadă, se vor analiza rezultatele şi este posibil să sufere noi modificări, a mai spus Stroe, citat de România TV.

10 oct. 2013, 10:36
NOUL COD RUTIER, experiment pe şoferi. Vezi ce propune ministrul Radu Stroe VIDEO

Noul Cod Rutier va intra în vigoare, dar pentru şase luni sau un an, a precizat Radu Stroe. După această perioadă, ministrul de Interne va evalua toate rezultatele şi în funcţie de raportul întocmit se vor aduce noi modificări.

Acest Cod Rutier va opera o perioadă, să zicem şase luni sau un an. Vom vedea care sunt rezultatele pe toate planurile, dacă am fost prea drastici sau prea lejeri. Vom vedea cum operează această lege şi în funcţie de constatările făcute în acest timp vom veni probabil cu modificări„, a declarat ministrul de Interne.

Guvernul a amânat din nou adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravneţii şi infracţiuni.

CITEŞTE ŞI NOUL COD RUTIER: Vezi în câte zile le este suspendat şoferilor permisul dacă nu plătesc amenzile

Codul rutier a fost discutat şi săptămâna trecută în Guvern, fără să fie aprobat. Conform ultimelor modificări, sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie, permisul de conducere urmând să fie suspendat dacă amenda nu este achitată în 30 zile.

O altă modificare a Codului Rutier vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră. Şoferii care provoacă accidente cu victimă să nu mai poată conduce în baza dovezii de la procuror.

Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului.

VEZI ŞI NOUL COD RUTIER. Află cât vin poţi să bei înainte să urci la volan, fără a risca să-ţi pierzi permisul

„Doar în situaţiile în care procurorul şi judecătorul decid că acea persoană nu reprezintă un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere”, a declarat Victor Ponta.

De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. De acum înainte şoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale. 

Desigur, noul Cod este şi puternic contestat. Specialiştii spun că pragul admis de alcoolemie de 0,2 g/l este mult prea permisiv.

„Atenţia omului, alături de funcţiile psihice nu trebuie să fie în niciun fel perturbată de consumul de alcool, iar consumul de alcool poate interveni asupra funcţiilor psihice. Nu recomand, atunci când omul anticipează că va conduce în niciun fel, nici măcar un pahar de vin sau de altă băutură”, a declarat la România TV psihiatrul Florin Ene.

De cealaltă parte, există voci care spun că amenzile sunt mult prea mari pentru nivelul salariilor din România.