Noul Cod rutier a fost aprobat de Guvern ca proiect de lege şi trimis Parlamentului

Noul Cod rutier a fost aprobat, miercuri, de Guvern sub forma unui proiect de lege şi transmis spre dezbatere Parlamentului, urmând astfel să intre în vigoare doar după ce va fi avizat şi de către parlamentari, au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
16 oct. 2013, 10:34
Noul Cod rutier a fost aprobat de Guvern ca proiect de lege şi trimis Parlamentului

Informaţia a fost confirmată ulterior de Guvern, care a precizat, într-un comunicat, că proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OU 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost trimis spre Senat în procedură de urgenţă.

Premierul Victor Ponta a anunţat anterior, că proiectul noului Cod rutier va fi transmis spre dezbatere Parlamentului pentru a face parte dintr-o „asumare comună”.

Pe agenda şedinţei de miercuri, proiectul noului Cod rutier a fost înscris, din nou, sub forma unei ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă este de asemenea transmisă spre dezbatere Parlamentului, dar este şi aplicată până la momentul avizului parlamentar, când poate fi completată cu eventuale modificări ulterioare, spre deosebire de un proiect de lege, care poate fi aplicat doar după ce este aprobat de Parlament şi promulgat de preşedinte.

În final, potrivit surselor citate, documentul a fost aprobat ca proiect de lege.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a amânat, pentru a doua oară, adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravenţii şi infracţiuni.

Premierul Victor Ponta declara sămbătă, întrebat dacă noul Cod ar putea fi adoptat în această săptămână, că documentul va fi adoptat „în funcţie de soluţia tehnică de implementare”.

El a mai arătat că efectele noului Cod rutier asupra scăderii numărului de accidente vor fi analizate după o anumită perioadă, respectiv în câteva luni, un an sau doi ani, pentru eventuale adaptări.

Conform ultimelor modificări, sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie, permisul de conducere urmând să fie suspendat dacă amenda nu este achitată.

Şoferii care nu achită amenzile pentru contravenţii rutiere vor fi notificaţi de Poliţie în termen de 30 sau 35 de zile că în următoarele 15 zile le va fi suspendat permisul de conducere.