Noul Parlament al Franţei şi-a deschis lucrările. Este cel mai etnic şi mai echilibrat de până acum

Cel mai tânăr, divers din punct de vedere etnic și echilibrat în funcție de gen parlament din istoria modernă a Franței și-a deschis marți lucrările, în timp ce membrii partidului președintelui Emmanuel Macron, mulți dintre ei fără o mare experiență politică, și-au început activitatea în calitate de legislatori.

28 iun. 2017, 10:27
Noul Parlament al Franţei şi-a deschis lucrările. Este cel mai etnic şi mai echilibrat de până acum

Partidul de centru al lui Macron, La Republique en Marche (LREM), a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile legislative de luna aceasta, deținând o majoritate confortabilă în Parlament și consolidând victoria prezidențială din luna mai. La fel ca Macron, majoritatea parlamentarilor LREM nu au mai avut un mandat în urma alegerilor.

În medie cu aproximativ șase ani mai tineri decât membrii fostului legislativ, noii parlamentari sunt de asemenea mai puțini ca număr de bărbați, cu un record de 223 de femei din 577 de deputați. Minoritățile etnice sunt de asemenea mai bine reprezentate: 35 de parlamentari comparativ cu 10 în legislatura anterioară, potrivit France 24.

Parlamentarii l-au ales pe Francois de Rugy în funcția de președinte al Adunării Naționale, un rol care va influența agenda parlamentului, notează sursa citată.

În discursul său de deschidere, De Rugy, fost membru al Verzilor, a făcut aluzie la participarea mai mică de 50% la vot la alegerile parlamentare. ‘Pentru prima dată în istoria celei de-a Cincea Republici, am fost aleși de o minoritate de francezi’, a spus el. ‘Acest lucru ne oferă responsabilitatea de a câștiga încrederea pe care deceniile de criză economică și socială au erodat-o’, a adăugat De Rugy.

Unele elemente ale agendei lui Macron privind reformele pro-business se confruntă deja cu rezistență, într-o țară în care șomajul se menține la peste 7% din 1983. Unele sindicate au organizat proteste în apropierea parlamentului pentru a-și exprima opoziția față de planul lui Macron de a relaxa statutul strict al Codului Muncii francez.

Noii parlamentari se vor confrunta miercuri cu primul mare test al mandatului lui Macron atunci când guvernul va prezenta primul proiect de lege privind reforma muncii. Ei vor vota asupra noii legislații printr-o procedură rapidă.

Joi va fi prezentată starea actuală a finanțelor publice. Miniștrii nu au făcut nici un secret că nu se așteaptă la vești bune și că vor urma reduceri mari de cheltuieli, învinuind fostul guvern condus de socialiști pentru situația actuală a Finanțelor.