„Nu ieşi afară cu părul ud că răceşti”- Mituri despre răceală

Un studiu american a arătat că mulţi părinţi apelează atât la recomandările medicilor, cât şi la „strategii folclorice“ când vine vorba să combată răcelile copiilor lor.

23 ian. 2019, 11:31
„Nu ieşi afară cu părul ud că răceşti”- Mituri despre răceală

Cum se explică şi care sunt cele mai frecvente mituri legate de răceală care se transmit de la părinţi şi bunici.

Spălatul frecvent pe mâini, păstrarea igienei personale şi a spaţiilor de locuit, evitarea persoanelor bolnave sunt sfaturi de prevenţie pe care le ştim cu toţii şi pe care medicii infecţionişti obişnuiesc să le dea când vine vorba despre evitarea gripei şi a răcelilor în rândul celor mici şi nu numai. Şi care au la bază dovezi ştiinţifice.

Cei mai mulţi părinţi din SUA însă au declarat în urma unui sondaj că susţin şi aplică aceste metode, dar şi că în proporţie de 70% apelează şi la „strategii folclorice” în prevenirea virozelor , iar 51% îi îndoapă pe cei mici cu suplimente cu multivitamine.

Sondajul a inclus 1.000 de părinţi cu copii în vârste între 5 şi 12 ani, potrivit cercetătorilor de la Spitalul C.S. Mott Children din Michigan. Dr. Katherine Williamson, medic pediatru în Orange County, California, şi purtătoarea de cuvânt a Academiei Americane de Pediatrie, citată de cnn.com. a declarat că nu este surprinsă să audă că mulţi părinţi apleacă urechea la informaţiile nefundamentate ştiinţific, mai ales în această epocă în care abundă informaţiile de tot felul.

Potrivit sursei mai sus citate, unul dintre miturile cele mai frecvente la care părinţii nu vor să renunţe este acela că recomandă copiilor să nu iasă afară cu părul ud ca să nu răcească. Adevărul este însă că ieşitul afară cu părul ud nu te face mai bolnav. Williamson a explicat că pentru a răci este necesară o infecţie cu un virus, un agent infecţios care provoacă boala.

Altminteri, părul ud te face să-ţi fie frig, nu atrage şi nu te face mai sensibil la agenţii infecţioşi responsabili de răceala banală.

Citeşte mai mult pe kfetele.ro.