NU îl face pe copil să se simtă ruşinat. Iată efectele TOXICE ale ruşinii la copii

Ruşinea a fost dintotdeauna o puternică armă cu care părinţii au "strunit" comportamentul copiilor. Sub presiunea sentimentului de "bun de nimic", copilul se străduia să îşi mulţumească părinţii, iar acestea trăiau cu iluzia că metoda funcţionează. Însă această lipsă de valorizare lasă răni adânci care cu greu se vindecă.

RomaniaTV.net
20 iul. 2017, 20:22
NU îl face pe copil să se simtă ruşinat. Iată efectele TOXICE ale ruşinii la copii

Rusinea nu este o metoda aplicata doar in casele in care se comit abuzuri, ci si in familiile „de treaba”. Expresii precum „Nu te mai comporta ca un bebelus”, „Esti un copil obraznic”, „Atat de prost esti?!”, folosite mai ales in public, duc la o umilire ce greu poate fi reparata.

Dezvoltarea imaginii de sine

Imaginea de sine presupune parerea pe care omul o are despre el, despre abilitatile sale, despre calitatile lui, despre comportamentul sau si despre felul sau de a fi. Aceasta se formeaza in primii ani de viata, gratie lucrurilor pe care le auzim despre noi de la cei dragi. In esenta, copiii se „vad” prin ceea ce le spun parintii ca sunt: adica – dupa caz – „rai”, „obraznici”, „prosti”, „bebelusi”. Ei internalizeaza acest mesaj si incep sa se comporte ca atare. Imaginea de sine determina comportamentul, iar copilul se va comporta exact asa cum se simte. Daca se simte rau, va avea un comportament rau. Ceea ce ii va determina pe parinti sa fie si mai aspri, sa-i induca si mai mult sentimentul de rusine, iar ciclul se va perpetua.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.