Nu mai folosi dezinfectant pentru mâini! Iată ce poţi păţi!

Pentru că suntem conștienți de importanța spălării mâinilor în evitarea transmiterii germenilor, când nu avem acees la apă și săpun folosim dezinfectant pentru mâini. Specialiștii atrag atenția că utilizarea în exces a acestui produs poate provoca probleme grave de sănătate.

03 mart. 2017, 12:20
Nu mai folosi dezinfectant pentru mâini! Iată ce poţi păţi!

Triclosanul: ingredientul nociv 

În cele mai multe dezinfectante pentru mâini se găsește una dintre cele mai comune substanțe chimice: triclosanul. Chiar dacă el are proprietăți antibacteriene, el poate face mult mai mult rău decât bine. Acesta poate contribui la bacterii rezistente la antibiotice. Mai mult, potrivit unui studiu din 2014, acest produs chimic poate slăbi contractilitatea mușchiului cardiac și ale scheletului. Rezultatul? Slăbirea musculară a corpului, în special în rândul persoanelor sensibile. 

Intoxicație cu alcool

 Chiar dacă dezinfectantul pentru mâini pe care-l alegi nu conțin triclosan, asta nu înseamnă că este sigur. Un alt ingredient activ în unele dezinfectante este alcoolul, care acționează ca un antimicrobian care ucide bacteriile. Astfel de produse pentru igienă, care conțin aproximativ 65% alcool etilic, sunt nocive pentru organism atunci când sunt înghițite. Alcoolul etilic poate slăbi imunitatea și provoca astm și dermatite cronice. 

Nu este eficient împotriva norovisrusului 

Norovirusul, care provoacă diaree și vomă, este foarte contagios și poate infecta pe oricine. Dezinfectantul pentru mâini nu este eficient în protejarea transmiterii acestui virus. Un studiu din 2010 publicat în „ Applied and Environmental Microbiology“  arată că, în ciuda promisiunii acestor produse pe bază de alcool că țin sub control transmiterea agentului patogen, acestea sunt ineficiente împotriva norovirusului. 

Nu curăță eficient mâinile 

După ce ne spălăm pe mâini cu dezinfectant, credem că mâinile noastre sunt curate. Dar, în realitate, în cazul în care mâinile sunt prea murdare, produsul nu va reuși să elimine toate reziduurile sau germenii. De aceea, cel mai bine este să ne spălăm mereu cu apă și săpun. Un studiu din 2010 publicat în „Journal of Food Protection“ arată că antisepticele și șervețelele umede sunt mai puțin eficiente împotriva majorității virusurilor. 

Cât de eficient este săpunul antibacterian?