Nu poţi să dormi? 4 strategii verificate te ajută

Este deja 2.00 dimineata si te intrebi unde a zburat somnul tau? Astazi iti prezentam cateva strategii care te ajuta sa ai un somn odihnitor.

26 sept. 2014, 12:56
Nu poţi să dormi? 4 strategii verificate te ajută

Daca ai parte de momente frustrante aproape noapte de noapte, dupa ce ai incercat tot ce era omenesc posibil pentru a adormi si daca ai constatat ca nu reusesti sa pui geana pe geana, este cazul sa schimbi strategia. Expertii in tulburarile de somn iti explica ce trebuie sa faci in aceste situatii cand te rasucesti si te foiesti in pat, fara succes. Incearca aceste optiuni inainte de a adormi:

1. Ridica-te din pat. Poate ti se pare contraproductiv, de vreme ce incerci sa adormi in pat. Dar, de fapt, este o solutie inteligenta. Specialistii de la Montefiore Medical Center din New York te sfatuiesc sa faci ceva linistit, calm si relaxant in lumina slaba, intr-o alta camera, separata de dormitor. Sau cel putin in afara patului tau, daca locuiesti intr-o garsoniera sau intr-un apartament mic.

Nu poti forta somnul sa se intample fix cand vrei tu, iar statul in pat fara sa dormi trimite un mesaj chiar mai puternic corpului tau si ii spune ca patul este pentru momentele in care esti treaza, nu pentru momentele in care trebuie sa dormi.

Sugestia specialistilor: o activitate care te calmeaza; citeste o revista sau o carte pentru a face ca timpul sa treaca mai repede. Iar atunci cand incepi sa te simti cu adevarat somnoroasa, urca-te inapoi in pat. Vei fi surprinsa sa afli cat de bine functioneaza acest truc, care presupune sa te dai jos din pat.

2. Nu te gandi mai departe de seara asta. O parte a problemei tale (faptul ca nu poti sa adormi) este ca incepi sa te gandesti prea mult la situatia ta actuala.

Pe masura ce stai intinsa acolo, in patul tau, cu ochii deschisi, incapabila sa dormi, incepi sa te gandesti la cat de groaznica va fi ziua de maine, deoarece vei functiona cu bateriile complet golite, iar apoi incepi sa te gandesti si mai mult la asta, la faptul ca vei fi lipstita de energie, pana la punctul in care incepi sa simti ca nu o sa mai ai niciodata parte de o odihna adecvata, cate zile vei avea! Dar relaxeaza-te.

Uneori, repetarea unei mantre poate ajuta intr-adevar, ca de pilda propozitia „Daca nu dorm in seara asta, voi dormi mai bine maine sau in noaptea urmatoare”, explica specialistii de la Columbia University. Punand lucrurile in perspectiva, poti face ca aceasta sarcina sa fie mai la indemana si, in cele din urma, vei reusi sa adormi.

Citeste continuarea pe feminis.ro.