Număr record de jurnalişti morţi în 2012

Institutul Internaţional de Presă (IPI) a înregistrat un număr record de 119 jurnalişti ucişi în timpul exercitării profesiunii lor de la începutul anului 2012, în special din cauza conflictului din Siria, transmite AFP.

RomaniaTV.net
22 nov. 2012, 17:39
Număr record de jurnalişti morţi în 2012

Este cel mai ridicat bilanţ din 1997, când această instituţie a început să ţină sistematic aceste statistici, a precizat IPI într-un comunicat difuzat în seara zilei de miercuri, potrivit Agerpres.

În 2011, 102 jurnalişti şi-au pierdut viaţa în exercitarea activităţii lor profesionale. Cel mai sângeros bilanţ data din 2009 (110 jurnalişti morţi).

Siria este ţara cea mai riscantă, cu 36 de decese înregistrate.

Un număr de 16 jurnalişti au murit în Somalia în urma unor atacuri ţintite. Niciun oficial nu a fost anchetat de justiţie, ceea ce ‘perpetuează o cultură a impunităţii care încurajează noi atacuri’, precizează IPI.

Mexic, Pakistan şi Filipine rămân de asemenea ţări extrem de periculoase, potrivit IPI.

Bilanţul îi include pe jurnaliştii decedaţi din cauza activităţii lor sau în timpul unei misiuni de presă, ceea ce înseamnă că accidentele de pe şosele sunt, spre exemplu, incluse în această categorie.

Cu toate acestea, ‘marea majoritate’ a jurnaliştilor înregistraţi şi-au pierdut viaţa în urma unor atacuri ţintite, precizează instituţie.