Număr-RECORD de lucrători ROMÂNI în Marea Britanie

Numărul lucrătorilor români şi bulgari din Marea Britanie a atins un nou nivel record, după ce la începutul anului au fost ridicate toate restricţiile pe piaţa muncii britanice pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, relatează miercuri The Telegraph, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
13 aug. 2014, 10:32
Număr-RECORD de lucrători ROMÂNI în Marea Britanie

Numărul lucrătorilor români şi bulgari din Marea Britanie a atins un nivel record. Astfel, datele publicate de Biroul naţional de statistică din Marea Britanie arată că în această ţară erau 153.000 de români şi bulgari care lucrau în această ţară în al doilea trimestru al acestui an, cu 13.000 mai mulţi (sau 9%) faţă de perioada similară a anului trecut.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, în al doilea trimestru din 2014 erau cu 47% mai mulţi români şi bulgari care lucrau în Marea Britanie, iar dacă se ia ca referinţă perioada similară din 2011, creşterea este de 59%.

MigrationWatch, care susţine impunerea unor controale mai severe asupra imigranţilor din Marea Britanie, a estimat că 50.000 de români şi bulgari vor sosi anual pe teritoriul britanic în următorii cinci ani.

Citeşte şi Topul judeţelor cu cei mai mulţi muncitori la negru

Potrivit The Telegraph, nu este clar dacă datele statistice publicate miercuri de Biroul naţional de statistică britanic au fost influenţate de evoluţiile normale implicate de sezonul agricol, când imigranţi cu slabă calificare pot veni pentru a lucra la fermele din Marea Britanie.

Citeşte şi Amendă de 2 milioane de euro în Olanda pentru o rafinărie care angaja ilegal muncitori români

Un raport publicat în februarie de Observatorul pentru migraţie de la Universitatea Oxford menţiona că şase din 10 imigranţi români şi bulgari ce trăiau anul trecut în Marea Britanie au susţinut că sunt liber-profesionişti (faţă de o proporţie de 14% în rândul cetăţenilor britanici), ceea ce le permitea să aibă acces la sistemul de ajutoare sociale britanic.