Numărătoarea voturilor pentru învestirea Guvernului Dăncilă: Soarta viitorului Executiv stă în mâinile UDMR

Vicepreşedintele PNL Florin Roman a declarat, vineri, că dacă UDMR nu va vota pentru învestirea Guvernului nu se întruni numărul necesar de voturi, deoarece există parlamentari PSD şi ALDE care vor absenta de la şedinţă, precizând că PNL poartă deja discuţii individuale cu astfel de aleşi din coaliţia de guvernare.

RomaniaTV.net
26 ian. 2018, 17:22
Numărătoarea voturilor pentru învestirea Guvernului Dăncilă: Soarta viitorului Executiv stă în mâinile UDMR

Florin Roman a spus că soarta viitorului Guvern stă în parlamentarii UDMR, iar Uniunea “va da tonul” privind votul de învestire a Guvernului Dăncilă.

„Contează dacă UDMR va anunţa că votează sau nu Guvernul, deoarece în PSD şi ALDE există parlamentari care în această situaţie nu vor participa la vot. Nu ascund că avem discuţii individuale cu reprezentanţi ai PSD şi ALDE, de unde încercăm să obţinem, nu neapărat un vot împotriva Guvernului, ci o absenţă de la şedinţa de învestire a guvernului. PMP-ul, USR-ul vor vota împotriva Guvernului, alături de PNL, şi există şanse dacă, repet, UDMR nu votează noul Guvern, ca acest Guvern să pice”, a declarat Florin Roman pentru News.ro.

El a precizat că deja a avut discuţii cu parlamentari din coaliţia de guvernare care reprezintă zona Ardealului şi care ar fi spus că intenţionează să nu se prezinte la votul pentru învestirea Guvernului Dăncilă, dar totul depinde de poziţia pe care o va avea UDMR.

„Dacă Guvernul va fi votat de cei de la UDMR, Dragnea şi PSD nu vor avea niciun fel de emoţie”, a mai spus Roman.

Citeşte şi Lista finală a Guvernului, anunţată de premierul desemnat Viorica Dăncilă UPDATE

Potrivit vicepreşedintelui liberal, PSD şi ALDE au acum 10 voturi în plus, iar UDMR mai are încă 29, ceea ce ar duce, împreună cu voturile reprezentanţilor minorităţilor, la o diferenţă de peste 40 de voturi în favoarea învestirii Guvernului.

Florin Roman a explicat că situaţia nu este tocmai “roz” pentru viitorul Guvern, deoarece în PSD există tensiuni după desemnarea miniştrilor, iar unele filiale puternice sunt nemulţumite că “au fost excluse de la împărţirea portofoliilor de Dragnea”.

Reprezentanţii USR sustin ca ministrii din Guvernul Dancila „sunt o bataie de joc fara precedent in istoria tarii”, iar revenirea in functie a Rovanei Plumb si mentinerea vicepremierului Paul Stanescu in noul Cabinet arata ca PSD ignora criteriile de integritate.

„USR condamna actualele numiri si considera ca guvernul condus de Viorica Dancila nu va face altceva decat sa adanceasca Romania in criza deja existenta si va reprezenta in mod dezastruos tara pe plan extern. Guvernul Dragnea 3 este compus din oameni slab pregatiti si cu probleme de integritate. USR va vota impotriva investirii guvernului Dancila propus de PSD-ALDE„, conchid acestia.

Citeşte şi Coaliţia PSD-ALDE a publicat noul program de guvernare: Cresc salariul minim şi punctul de pensie, scade TVA în 2019

Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) a anunţat, vineri, că nu va acorda susţinere Guvernului Dăncilă, iar deputatul său, Ovidiu Ganţ, nu va vota pentru învestirea noului Guvern PSD-ALDE. Reprezentanţii formaţiunii invocă ”afirmaţii calomnioase ale unor membrii PSD şi ALDE la adresa FDGR”, dar şi faptul că nu susţin legile justiţiei şi modul în care au fost demise cele două guverne ale coaliţiei de guvernare.

FDGR nu va acorda susţinere Guvernului Dăncilă, iar deputatul său, Ovidiu Ganţ, nu va vota pentru învestirea noului guvern PSD-ALDE, nefiind clarificate relaţiile dintre alianţa de guvernare şi FDGR în urma afirmaţiilor calomnioase ale unor membrii PSD şi ALDE la adresa FDGR, începând cu 2014 şi a faptului că cele două partide nu s-au delimitat de aceste afirmaţii”, au transmis, vineri, reprezentanţii FDGR.

Totodată, FDGR anunţă că nu este de acord cu intenţia PSD-ALDE de a modifica legile justiţiei, nesusţinând aceste măsuri.

Citeşte şi USR: Noul guvern întruchipează camarila lui Dragnea

În plus, reprezentanţii formaţiunii anunţă că nu sunt de acord cu modul în care au fost demise cele două guverne PSD-ALDE, ”generându-se instabilitate politică şi o imagine negativă a ţării noastre în străinătate”.

Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a prezentat, vineri, la sediul PSD, lista viitorului Cabinet, fără a face nicio precizare legată de programul de guvernare şi fără a răspundere întrebărilor jurnaliştilor. Şaptesprezece din cele 28 de posturi de miniştri vor avea alt titular. De asemenea, în Cabinetul Dăncilă vor fi patru vicepremieri, faţă de trei câţi sunt în prezent.

Miniştrii propuşi în Cabinetul Dăncilă vor fi audiaţi luni dimineaţă, de la ora 8.00, în comisiile parlamentare, iar de la ora 15.00 se va întruni plenul reunit pentru învestirea Guvernului.