Numărul 2 din Justiţie, convocat de preşedinte. Ocupă o poziţie crucială

Numărul doi din Ministerul american al Justiţiei, Rod Rosenstein, a fost convocat luni la Casa Albă şi ar urma să-şi prezinte demisia, la trei zile după publicarea unor informaţii potrivit cărora el ar fi sugerat în 2017 îndepărtarea de la putere a preşedintelui Donald Trump pentru incapacitatea de a guverna, potrivit mass-media americane.

24 sept. 2018, 17:05
Numărul 2 din Justiţie, convocat de preşedinte. Ocupă o poziţie crucială

Rod Rosenstein ocupă o poziţie crucială pentru că supraveghează ancheta procurorului special Robert Mueller asupra suspiciunilor de înţelegere secretă, în 2016, între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Kremlin.

Adjunctul procurorului general al SUA a dezminţit cu fermitate vineri că ar fi evocat în 2017, în timpul unei reuniuni interne, posibilitatea îndepărtării de la putere a preşedintelui Donald Trump, prin invocarea celui de-al 25-lea Amendament al Constituţiei americane, aşa cum a informat New York Times.

Jurnalul se bazează pe mai multe surse, fie informate direct despre aceste discuţii, fie care au consultat note luate de agenţi ai FBI.

Citeşte şi Ancheta rusă: Fostul avocat al lui Trump cooperează cu procurorul special

Potrivit publicaţiei, Rod Rosenstein ar fi sugerat, în primăvara lui 2017 – la scurt timp după demiterea neaşteptată a şefului FBI, James Comey, de către preşedintele american -, în faţa martorilor că Donald Trump ar trebui să fie înregistrat fără ştirea acestuia pentru a se vedea ‘haosul’ care domneşte la Casa Albă.

El ar fi încercat atunci să convingă alţi membri ai cabinetului să lanseze procedura de destituire a preşedintelui, niciodată utilizată în Statele Unite, prevăzută de la al 25-lea Amendament, potrivit New York Times.