Numărul cazurilor de RUJEOLĂ, în creştere: 118 noi cazuri în numai 4 zile

Chiar dacă rujeola poate fi prevenită prin vaccin, numărul persoanelor care au contractat virusul rujeolic este în creştere. 118 de noi cazuri de rujeolă au fost raportate numai în perioada 2 - 6 octombrie. Cele mai multe noi cazuri au fost raportate în judeţele Braşov (44 cazuri) şi Neamţ (22 cazuri). 

RomaniaTV.net
11 oct. 2017, 08:17
Numărul cazurilor de RUJEOLĂ, în creştere: 118 noi cazuri în numai 4 zile

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 06.10.2017 este 9539, din care 34 de decese, după cum urmează: 9 in jud. Timis, 6 in jud. Arad, 7 in jud. Dolj, 3 in jud. Caras Severin, 1 in jud. Bihor, 1 in jud. Cluj, 1 in jud. Calarasi, 1 in jud. Neamț, 1 in jud. Satu Mare, 1 in jud. Vaslui, 1 in jud. Galati, 1 in jud. Mures si 1 in Bucuresti. 

Potrivit ultimului raport dat publicităţii de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 2 – 6 octombrie 2017 au fost raportate 118 noi cazuri de rujeolă. Cele mai multe noi cazuri au fost raportate în judeţele Braşov (44 cazuri), Neamţ (22 cazuri), Vaslui (13 cazuri), Harghita (11 cazuri). Şi în Bucureşti au fost raportate 2 cazuri.

Vezi aici situaţia cazurilor de rujeolă până la data de 6 octombrie 2017

Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost raportate în rândul persoanelor nevaccinate: 9158.

RUJEOLA, cunoscută şi sub denumirea de POJAR, este o boală infecţioasă virala acută, contagioasă, cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. În multe cazuri, boala duce la complicaţii, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare. 

RUJEOLA: Cum se transmite

Rujeola este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nici nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios şi aproximativ 4 zile după erupţia cutanată specifică bolii. 

RUJEOLA. Care sunt SIMPTOMELE

Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, bolnavul prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mancare. 

Apoi, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul.

În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp. 

Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului (ce poate duce la deteriorarea funcţiei lui) şi unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.