NUME controversate pe lista lui Cioloş. De ce sunt contestaţi Curaj şi Tobă. Ministrul lui Buşoi, „remaniat”

Dacian Cioloş a debutat, duminică, cu stângul când a făcut nominalizările de miniştri. El l-a propus pe Andrei Baciu la Sănătate, însă după câteva ore a fost nevoit să îl retragă din cauza reacţiilor negative. Tânărul de 29 de ani fusese propulsat pe lista lui Cioloş de către liberalul Cristian Buşoi. Pe lista lui Cioloş se mai află unele nume controversate. 

16 nov. 2015, 12:00

Andrei Baciu, cel mai tânăr om propus duminică de Dacian Cioloş, a fost „remaniat” după cinci ore. 

Absolvent de medicină şi fără să-şi fi terminat rezidenţiatul, Baciu a fost inclus pe lista miniştrilor la recomandarea liberalului Cristian Buşoi.

Cioloş s-a văzut însă nevoit să renunţe la tânărul de 29 de ani după ce pe internet au apărut fotografii controversate cu Baciu. În plus, medici şi manageri de spitale s-au declarat contrariaţi la aflarea veştii că Andrei Baciu ar putea fi ministru al Sănătăţii, motivând că acesta nu are nici pregătirea şi nici experienţa necesare pentru a conduce o instituţie publică de dimensiunea şi cu greutatea celei pentru care a fost propus, care se ocupă de întreg sistemul sanitar.

CITEŞTE ŞI: Cine este Andrei Baciu, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

Alte nume controversate au rămas însă pe lista lui Cioloş. Adrian Curaj, propus pentru postul de ministru al Educaţiei, a fost contestat, la scurt timp de la nominalizare, de căte  sindicatul „RADIATIA” din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiatiei.

Sindicaliştii l-au acuzat pe Adrian Curaj că a şantajat şi a ameninţat cercetătorii şi că a tăiat masiv fondurile pentru contractele de cercetare în derulare. „Ne exprimăm consternarea ca urmare a desemnării d-lui Adrian Curaj pentru ocuparea funcției de Ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Sindicatul nostru a demascat în ultimii 3 ani abuzurile, șantajul și amenințările acestuia la adresa cercetătorilor, toate culminând cu tăierile masive de fonduri pentru contractele de cercetare în derulare, cu peste 50% an de an începand cu 2013.

Mai mult, Sindicatul a acționat în instanță Ministerul, UEFISCDI și pe Adrian Curaj și Tudor Prisecaru, Președinte al ANCSI. Acțiunile abuzive ale acestora fac obiectul unui dosar aflat pe rolul Curții de Apel București. Cu adevărat periculos este faptul că în data de 24 martie 2015 a fost depusă o plângere penală la DNA împotriva acestora pentru savârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, amenințare și șantaj„, se arata într-un comunicat emis de I.N.F.L.P.R.

În plus, Adrian Curaj ar avea legături cu grupul NIRO.  Potrivit flux24.ro, Curaj este membru al Consiliului Director al Fundaţiei Mării Negre susţinută financiar de grupul NIRO deţinut de omul de afaceri Nicolae Dumitru zis Niro, acuzat în dosarul Microsoft,

CITEŞTE ŞI: Cine este ADRIAN CURAJ, ministrul propus al Educaţiei

Lista miniştrilor lui Dacian Cioloş mai conţine un nume problematic, Petre Tobă, inspector general al Poliţiei Române. Aceasta a fost propus ministru de Interne.

Numele lui Petre Toba a fost implicat, în iunie 2014, într-un scandal privind faptul că şeful Poliţiei Române a fost convocat la Guvern, la chemarea lui Victor Ponta, pentru a discuta cu baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu.

Într-un referat DNA se mentiona, printre altele, „declaraţia martorului Toba Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut ‘aprecieri pozitive’ la adresa inculpatului Ponea Constantin Ştefan (fostul şef al Poliţiei Mehedinţi, n.r.)”.

De la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Stefan, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Stefan un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Toba Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat mentinerea temporara a numitului Ponea Constantin Stefan in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba Petre s-a aratat de acord„, potrivit referatului procurorilor.

CITEŞTE ŞI: Cine este Petre Tobă, propunerea lui Cioloş la Ministerul de Interne

Nici nominalizarea sociologului Vasile Dâncu nu a scăpat de critici. Vasile Dâncu a fost propus la Ministerul Dezvoltării şi pentru funcţia de premier.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat la România TV că Vasile Dâncu a fost nominalizat la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru „a putea continua finanţările începute” de Liviu Dragnea.

Nu ştiu dacă profesorul Dâncu, pentru care eu am o apreciere deosebită… nu vreau să-mi fie vândut ca tehnocrat …. şi el este parte a unei înţelegeri, prezenţa lui în Guvern, la Ministerul Dezvoltării pentru a putea continua finanţările începute deja de Dragnea. Este miza pentru alegerile locale. Nu mă refer la bani care să fie furaţi. Ci la terminarea unor proiecte de care primarii au nevoie ca să le prezinte înainte de alegeri, numai să nu fie  ca ale alui Ponta cu autostrada plutitoare„, a spus Traian Băsescu.

CITEŞTE ŞI: Cine este Vasile Dâncu, propus vicepremier şi ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloş

Doi miniştri care au avut legături cu PNŢCD

În noul cabinet regăsim şi nume în al căror CV sunt detalii surprinzătoare. Astfel, Costin Grigore Borc, managerul propus de Dacian Cioloş la Ministerul Economiei, dar şi pentru funcţia de vicepremier, are un trecut legat de PNŢCD.

În perioada 1991-1994, Grigore Borc a fost asistent special al preşedintelui PNŢCD, Corneliu Coposu şi, ulterior, între 1998-1999, Şeful Cancelariei Primului-Ministru Radu Vasile, în timpul mandatului de preşedinte al lui Emil Constantinescu.

Costin Grigore Borc este, în prezent, director general al filialei din România a Lafarge Ciment. Înainte a ocupat aceeaşi funcţie la reprezentanţa din Serbia a companiei.

CITEŞTE ŞI: Cine este COSTIN GRIGORE BORC, propus ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului

Marius Raul Bostan a fost propus de Dacian Cioloş ministru al Societăţii Informaţionale. Bostan este unul dintre foştii lideri ai tinerilor ţărănişti, iar în prezent ocupă funcţia de preşedinte al Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri, o organizaţie non – profit şi neguvernamentală înfiinţată în 1997 specializată în consultanţă pentru sectoarele public şi privat.

Acesta este în prezent membru al Consiliului de Administraţie la operatorul de telecomunicaţii Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), şi senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanţă în special privind emiterea de obligaţiuni.

Potrivit reportervirtual.ro, există o legătură între site-ul inliniedreapta.ro, o platformă de opinii şi articole de orientare conservatoare, şi Marius Bostan, propus ministru în guvernul Cioloș.

După nominalizarea lui Bostan, site-ul a fost suspendat temporar, după care a redevenit funcţional. Se pare că site-ul a suferit câteva schimbări, printre care anonimizarea domeniului, adică în acest moment nu mai apare public proprietarul. Potrivit reportervirtual, patronul domeniului era chiar Marius Bostan.

CITEŞTE ŞI: Cine este Marius Raul Bostan, propus la Ministerul pentru Societatea Informaţională

Pe lista lui Cioloş se află şi Claudia Ana Moarcăș, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii. Puţini poate ştiu că aceasta este căsătorită cu actualul ambasador al României în China, Doru Romulus Costea.