Numele lui Adrian Iovan, pomenit într-un dosar de crimă

Un bărbat condamnat pentru omor deosebit de grav, după ce şi-a spintecat un vecin care l-a atacat în propria casă, aruncă bomba: se va folosi de celebrul caz Iovan ca să dea statul român în judecată la CEDO.

31 dec. 2015, 09:00

Ucigaşul a povestit tot ce s-a întâmplat în ziua crimei şi cum a ajuns să ia cel mai lung cuţit pe care îl avea în casă şi să taie cu el burta vecinul său, scrie spynews.ro. La 13 ani de la incident, Constantin Crauciuc consideră că a făcut închisoare nevinovat şi că fapta a fost comisă în legitimă apărare. Crauciuc a povestit că, la data de 12 iunie 2003, când s-a întors acasă de de serviciu, l-a găsit în faţa porţii pe vecinul său, care voia să-i bată fiul. „Era foarte beat şi insista să-l bată pe copilul meu. Se supărase pentru faptul că băiatul de nouă ani l-ar fi lovit pe fiul lui”, a explicat Crauciuc.

„A patra oară a venit cu fratele lui geamăn”

Acesta a povestit că situaţia a degenerat repede şi că a urmat un scurt schimb de lovituri. Ulterior, vecinul bătăuş a plecat acasă, însă a revenit de alte cinci ori. „S-a întors de cinci ori la mine în curte. A patra oară a venit cu fratele lui geamăn. El avea în mână un fier, iar fra-su un par. M-au umplut de sânge”, ne-a dezvăluit fostul deţinut. Acesta a fost momentul în care Crauciuc a considerat că trebuie să pună punct atacurilor violente ale vecinului său. Drept urmare, a luat din casă cel mai lung cuţit pe care îl avea în bucătărie şi l-a pus la cingătoare.

„Am scos cuţitul de la brâu şi i l-am băgat în burtă”

Nu a aşteptat mult până când vecinul a revenit pentru a cincea oară în curtea lui. De această dată, însă, Crauciuc ştia cum avea să rezolve problema. „În timp ce îmi dădea cu pumnii în cap, am scos cuţitul de la brâu şi i l-am băgat în burtă, de jos în sus”, a spus bărbatul. Imediat, vecinul s-a apucat cu mâinile de abdomen, a ieşit din curte şi s-a prăbuşit într-o baltă de sânge. Rudele disperate l-au urcat într-o căruţă şi au încercat să ajungă cu el la spital, însă, în scurt timp, a murit. Constantin Crauciuc a fost acuzat de omor deosebit de grav şi arestat preventiv.

„Aşa ar fi trebuit să fie şi la mine”

În timp ce se afla la închisoare, în anul 2005, acesta a văzut la televizor cazul lui Adrian Iovan, care a scăpat basma curată după ce a îmăuşat în cap un hoţ pe care l-a prins în vila lui. „Am considerat că dacă la Iovan s-a considerat legitimă apărare, aşa ar fi trebuit să fie şi la mine”, crede Crauciuc. Acesta a fost în audienţă la procuror, însă spune că nu a găsit înţelegere. Bărbatul susţine că urmează să dea în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde va invoca cazul Iovan şi va cere despăgubiri pentru anii grei de închisoare pe care consideră că i-a executat nevinovat, pentru un omor comis în legitimă apărare.