Nutriţia copiilor pe vară, când şi în ce mod primesc hrana corectă? Vezi câte calorii trebuie să consume un copil zilnic

Vara copilul consumă mult mai multă energie decât în restul sezoanelor. Şotronul, jocurile cu mingea, alergatul, săritul corzii, lupta cu valurile sau chiar înnotatul îi pot solicita la maxim micuţul organism pentru a face faţă efortului îndelungat. Când „motorul" începe să meargă, respiraţia se intensifică, sângele începe să circule mai repede şi arderile calorice sunt accelerate.

25 iul. 2016, 14:26
Nutriţia copiilor pe vară, când şi în ce mod primesc hrana corectă? Vezi câte calorii trebuie să consume un copil zilnic

În România, conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, prevalenta suprapoderalităţii la copii este de 26,75%, iar cea a obezităţii de 11,6%, valori relativ mari în comparatie cu restul Europei. Acelaşi studiu arată că în special copiii din mediul urban sunt cei afectaţi şi de aproape două ori mai mulţi băieţi de opt ani decât fetele cu aceeaşi vârstă. Educaţia privind nutriţia incepe de la varsta frageda, prin joaca si activitati interactive, asa ca ce poate fi mai util decat o tabara de nutritie pe timp de vara.

Se hranesc copiii adecvat in ziua de astazi?

Aceasta este si intrebarea ce a stat la baza dezvoltarii Taberei de Gatit, proiect dezvoltat Lumea Copilariei Mogosoaia. Ideea de baza a taberei se concretizeaza in jurul necesitatii unei educatii alimentare, inca din primii ani de viata. Cum piata abunda de tentatii la tot pasul frumos colorate in diferite ambalaje, cel mic trebuie sa recunoasca mancarea adevarata.

„Nutritia este un element deosebit de important, care ridica de cele mai multe ori probleme atat in cazul adultilor, dar in special in cazul copiilor. Cu toate acestea, problemele referitoare la nutritie au un numitor comun, acesta fiind o educatie alimentara corecta. Pentru a evita o practica incorecta in alimentatie, este ideal ca aceasta educatie alimentara sa fie realizata inca din copilarie. Este foarte important sa nu transmitem copilului impresia ca trebuie sa invete aceste notiuni, din contra, educatia alimentara trebuie perceputa ca o normalitate, ce poate fi dobandita si prin joaca”, explica Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

Meniul zilnic al unui copil intre 3-7 ani, din punct de vedere nutritional

In Romania, conform unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii la nivelul populatiei de copii, cei mai afectati sunt copiii din mediul urban si de doua ori mai mult baietii de 8 ani decat fetele de aceeasi varsta.

Desi in aceasta perioada cresterea este mult mai lenta, corpul trebuie sa fie pregatit sa sustina o activitate musculara puternica, refacerea rapida a tesuturilor precum sa ofere si o aparare strasnica impotriva bacteriilor.

In alimentatia prescolarului, meniul trebuie sa fie cat mai variat si mai abundent. Ca si calorii, acestea variaza in functie de varsta astfel: la 3 ani are nevoie de 1300 cal/ zi, la 4 ani are nevoie de 1500 cal / zi, la 5 ani are nevoie de 1650 cal /zi, iar la 6 ani are nevoie de 1800 cal / zi.

In ceea ce priveste carnea, copilul trebuie sa primeasca in jur de 50-75 grame/ zi si un aspect foarte important, nu trebuie administrata in fieacare zi. Mezelurile sunt recomandate a fi oferite foarte rar. Painea – integrala si nu calda si proaspata, este mult mai bine digerata de stomacul celor mici. Aceasta nu se va administra in cantitati mai mari de 150-200 gr zilnic. Lipidele sunt considerate adevarate rezerve de energie si reprezinta 8,7% din greutatea prescolarului. Principalele surse de lipide sunt untul, laptele, grasimea vegetala si ouale.

5 portii de legume si fructe zilnic – chiar daca suna a cliseu, acest sfat nutritional din parte specialistilor este inca aplicat in nutritia copiilor. Aportul de vitamine are rol energetic in metabolismul micutului.

Pumnul, unica masuratoare corecta cand vine vorba de marimea portiilor

Nutritionistii recomanda orientarea dupa marimea pumnului copilului in alegerea portiilor. 3 mese pe zi inseamna 3 portii de marimea pumnului lui strans. Aceea este capacitatea stomacului si cantitatea de mancare in urma careia acesta se va simti satul. Obligarea copilului sa manance o portie supradimensionata este o practica rea intalnita in parenting si nu este sustinuta de nici un nutritionist specializat.

5 zile de povesti (de nutritie) cu talc

Este foarte important ca cel mic sa imbine utilul cu placutul. Lumea Copilariei a invitat-o in cadrul Taberei de Gatit pe Jessica (MasterChef 2015), care va invata copii retete simple pe care le vor gati impreuna in fiecare zi. In plus in cadrul taberei sunt incluse si vizita la herghelie, dar si distractia si sportul.

Astfel copiii vor deprinde abilitati de a combina alimentele corect, isi vor crea un program alimentar personalizat, vor descoperi care alimente sunt sanatoase si care sunt nocive. Vor avea ocazia chiar sa invete sa isi gateasca o gustare cu putine calorii si nu numai.

Tabara de Gatit se adreseaza copiilor intre 5-10 ani si are program zilnic intre 8:30-18:30, cu tarife de 150 lei/zi sau 599 lei/saptamana. De asemenea, parintii sunt nevoiti sa ofere informatii cu privire la existenta anumitor sensibilitati sau intolerante alimentare ale copiilor lor pentru a evita riscul aparitiei unei intoxicatii alimentare in tabara.

Mai mult decat atat, parintii nu trebuie sa isi faca griji in privinta deplasarii copiilor catre centru si inapoi, intrucat tabara aduce posibilitatea de a efectua transportul contra unei taxe speciale de 100-150 lei/copil/tabara (in functie de zona).

De cele mai multe ori parintii se limiteaza la a le oferi copiilor hrana fizica. Insa ca si adulti, ceea ce ii va forma va fi si hrana spirituala cu care acestia au fost crescuti, in cei 7 ani de acasa. Aici se face referire cu precadere la alimentatia corecta invatata in sanul familiei. Este mult mai usor pentru un copil sa invete un lucru corect inca de mic, asa ca Tabara de Gatit s-ar putea sa fie primul sau pas spre deciziile corecte luate in viata.

Centrul de educatie informala „Lumea Copilariei. Ne jucam si invatam” reprezinta un concept integrat de servicii pentru copiii intre 0 si 14 ani, care isi propune sa ofere micutilor oportunitatea dezvoltarii intr-un mediu educativ si recreativ, cald, echilibrat si sanatos. Informatii suplimentare pe www.lumea-copilariei.ro.