O ambasadoare la ONU trage semnalul de alarmă: Ingerinţa electorală este arma predilectă a Moscovei

Rusia folosește ingerința electorală ca "armă predilectă" pentru a submina democrația în lume, a declarat joi ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, calificând presupusul amestec al Moscovei în alegerile din Statele Unite drept "război".

20 oct. 2017, 05:33
O ambasadoare la ONU trage semnalul de alarmă: Ingerinţa electorală este arma predilectă a Moscovei

„Când o țară poate interveni și interfera în alegerile din altă țară, aceasta este război”, a subliniat diplomata americană în cadrul unei dezbateri cu privire la leadership-ul SUA, organizată la New York, de Institutul George W.Bush.

„Nu am văzut-o doar aici, ci și în Franța și alte țări”, spune ea. Rușii o „fac peste tot, asta este arma lor predilectă”, a afirmat Nikki Haley, care are rang de ministru în SUA și se numără printre cele mai influente personalități din administrația președintelui Donald Trump. „Ei trebuie să răspundă” pentru aceasta, a insistat ea.

Congresul american anchetează de mai multe luni un posibil amestec rusesc în campania electorală americană în 2016, inclusiv dacă a existat o complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova. Rusia neagă orice ingerință în acest sens, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Rusia a angajat instigatori online pentru a-i învrăjbi pe americani împotriva Guvernului, în alegerile prezidenţiale din SUA

Hillary Clinton, rivala democrată a republicanului Donald Trump, a atribuit și ea Rusiei o parte din responsabilitate pentru înfrângerea sa, acuzând că hackeri la ordinul autorităților ruse i-au piratat e-mailurile de campanie și au utilizat rețelele sociale cu același obiectiv.

Întrebată despre amenințările cu care se confruntă SUA, Nikki Haley a menționat Rusia, alături de Coreea de Nord, Iran și gruparea jihadistă Statul Islamic. „Rusia nu poate să câștige în mod necesar totul. Ea nu are resurse militare suficiente. Nu are o economie puternică, deci ea intervine în toate situațiile pentru a crea haos”, a adăugat ambasadoarea americană la ONU în aceeași dezbatere la care au participat și foștii secretari de stat Madeleine Albright și Condoleezza Rice.