O BOALĂ CIUDATĂ îi afectează pe oameni noaptea

Dacă v-aţi trezit vreodată dintr-un somn adânc într-o stare confuză şi nu vă amintiţi experienţa mai târziu, este posibil să aveţi o afecţiune cunoscută sub numele de "beţia din somn".

27 aug. 2014, 19:03
O BOALĂ CIUDATĂ îi afectează pe oameni noaptea

Potrivit unui nou studiu, cel putin o persoana din 7 poate avea aceasta tulburare, cunoscuta si sub numele de excitare confuzionala, ceea ce poate duce la un comportament confuz sau nepotrivit – cum ar fi raspunsul la telefon, atunci cand alarma suna dimineata, si violenta, scrie bzi.ro.

Episoadele se intampla de obicei atunci cand o persoana este trezita brusc, iar oamenii de acest gen nu au o memorie a evenimentelor, a declarat Dr. Maurice Ohayon, un psihiatru la Stanford School of Medicine si co-autor al studiului.

„E ca si cum acestea este complet beat – nu stie unde este si ce face”, a declarat Ohayon live Science, potrivit foxnews.com.

Excitarea confuzionala este adesea intalnita la copii, iar la adulti nu a fost bine studiata. In cadrul cercetarii au fost chestionati peste 19.000 de americani adulti. Aproximativ 15 la suta din cei intervievati au declarat ca au avut cel putin un episod de „betie de somn” pe an, mai mult de jumatate dintre acestia au declarat ca au suferit cel putin un episod similar pe saptamana.

Neobisnuita ameteala are cauze diferite, in functie de individ. Ea poate aparea si ca urmare a prezentei unei alte boli a somnului sau a uneia mintale. In alte cazuri, persoanele in cauza aveau depresie, tulburare bipolara, anxietate sau erau dependente de alcool.

Citeşte şi Trucuri neobişnuite pentru un SOMN UŞOR