O capsulă Soyuz ce are la bord trei astronauţi a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională

Trei astronauți - italianul Paolo Nespoli, rusul Sergey Ryazanskiy și americanul Randy Bresnik - s-au lansat cu succes într-o capsulă rusească din gama Soyuz, vineri, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pentru o misiune de cinci luni la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), informează AFP.

RomaniaTV.net
28 iul. 2017, 19:37
O capsulă Soyuz ce are la bord trei astronauţi a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională

Capsula Soyuz MS-05 a fost lansată la ora prevăzută, 15:41 GMT, din stepele din Kazahstan, potrivit imaginilor transmise de agenția spațială rusă, Roscosmos.

Zborul orbital al celor trei astronauți va dura aproximativ șase ore, iar conectarea la ISS este prevăzută să se realizeze în jurul orei 22:00 GMT.

Ei se vor alătura altor trei astronauți prezenți la bordul avanpostului orbital — comandantul rus Fyodor Yurchikhin și astronauții americani Peggy Whitson și Jack Fisher.

Cei trei astronauți care și-au început misiunea vineri îi înlocuiesc pe francezul Thomas Pesquet și rusul Oleg Novitskiy, care au revenit cu bine pe Terra, pe 2 iunie.

Pentru prima dată din aprilie, ISS va avea la bord un echipaj compus din șase astronauți.

Roscosmos a decis în noiembrie 2016 să reducă numărul de astronauți ruși de pe ISS din motive bugetare, în așteptarea inaugurării unui nou laborator științific pe orbita Terrei. În schimb, în urma acelui anunț, NASA a decis să crească numărul de astronauți americani în segmentul american al ISS.

Patru astronauți din viitorul echipaj — Peggy Whitson, Jack Fischer, Randy Bresnik și Paolo Nespoli — vor realiza experimente științifice în segmentul american, în timp ce Sergey Ryazanskiy i se va alătura lui Oleg Novitskiy în segmentul rusesc al stației.

„Dragă Terra, te părăsesc astăzi pentru o vreme, voi savura imaginea ta atunci când te voi privi de acolo, de sus, în timpul acestei nopți”, a scris pe Twitter astronautul Randy Bresnik.

Miros de sudură

„Avem multe experimente științifice de făcut”, a declarat, pe un ton entuziasmat, Randy Bresnik, în timpul unei conferințe de presă ce a fost organizată joi.

El a salutat munca depusă de colegii lui deja prezenți pe ISS: „Lucrează foarte, foarte bine. Au o tehnică bună și un tempo bun”, a adăugat astronautul american, în vârstă de 49 de ani, care a participat deja la o misiune în spațiu în 2009.

Sergey Ryazanskiy a pus și el accentul, joi, pe experimentele științifice pe care le va realiza în timpul sejurului său la bordul laboratorului orbital: „Programul ieșirilor noastre în spațiu este în principal științific. Voi scoate în afara stației o serie de sateliți, aparate științifice, vom face teste de prezență microbiană în exteriorul stației”.

Având deja la activ trei ieșiri în spațiu, cosmonautul rus, în vârstă de 42 de ani, a spus că a avut „șansa incredibilă de a simți spațiul”. „Pentru mine, spațiul are un miros de sudură. Un miros foarte metalic”, a adăugat el.

În vârstă de 60 de ani, italianul Paolo Nespoli, care a petrecut deja 174 de zile în spațiu, va fi decanul de vârstă de pe ISS. „Teleportează-mă sus, Soyuz!”, a scris el pe Twitter, imitând, cu o ușoară modificare, o frază celebră din serialul „Star Trek”.

Rusia furnizează Stației Spațiale Internaționale principalul modul al acesteia, unde se află motoarele de propulsie, iar capsulele Soyuz au devenit după retragerea din circulație a navetelor spațiale americane singurul mijloc capabil să transporte în condiții de siguranță echipaje de astronauți între Terra și ISS.

Șaisprezece țări participă la proiectul ISS, un avanpost și laborator spațial, ce a fost plasat pe orbita Terrei în 1998, al cărui cost total se ridică la 100 de miliarde de dolari. Proiectul este finanțat în cea mai mare parte de Rusia și Statele Unite ale Americii.