O copie a SFINXULUI EGIPTEAN, la un pas să fie DĂRÂMATĂ de guvernul chinez în urma unei plângeri FOTO

O replică a Sfinxului din Gizeh, Egipt, construită în nordul Chinei, va fi distrusă ca urmare a plângerii ministerului egiptean de resort.

26 mai 2014, 07:50

Copia masivă a Sfinxului a fost ridicată în provincia Hebei, precizează agenţia de presă oficială chineză, dar Ministerul egiptean al Antichităţilor a depus plângere la UNESCO împotriva acestei acţiuni, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Descoperire inedită: Un fragment dintr-un sfinx egiptean, găsit în Israel FOTO

Conform agenţiei, care citează un responsabil al parcului din împrejurimile oraşului Shijiazhuang, capitala provincială unde se află replica, acesta trebuie să servească doar ca decor provizoriu turnării unor filme şi seriale de televiziune.

Avem un profund respect pentru moşterinrea culturală mondială şi ne cerem scuze în cazul în care ar exista o neînţelegere„, a declarat acest responsabil, citat de Xinhua, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Replica – lungă de 80 m şi înaltă de 30 m – este făcută din bare metalice şi ciment. Reputată deja pentru copiile sale după produse occidentale, China a mai construit replici miniaturale ale Turnului Eiffel şi ale unui sat australian.

Citeşte şi SFINXUL şi PIRAMIDELE, în pericol? Un lider jihadist egiptean vrea distrugerea monumentelor

În oraşul Chongqing (sud-vest) pot fi văzute într-un parc copii ale celebrelor statui „David” de Michelangelo, „Gânditorul” de Rodin, precum ale capetelor uriaşe ale celor patru preşedinţi americani de pe Muntele Rushmore.

Un ansamblu de monumente franceze, între care Turnul Eiffel, un bazin din parcul de la Versailles şi un sat francez, pot fi văzute în oraşul Hangzhou.