Casa în care s-a decis Marea Unire va fi scoasă la vânzare

Stranepoata lui Stefan Cicio Pop vrea sa vanda casa in care s-a decis Marea Unire din 1918. S-a ajuns la acest lucru din cauza unei datorii neincheiate, iar acum Aurel Liviu Birtolon, nepotul lui Stefan Cicio Pop, lupta pentru a nu pierde casa care are o valoare deosebita din punctul de vedere al istoriei. 

RomaniaTV.net
25 mart. 2016, 10:51
Casa în care s-a decis Marea Unire va fi scoasă la vânzare

Aurel Birtolon, care este nepotul lui Stefan Cicio Pop, este executat silit, iar casa din Arad ce a apartinut corifeului Marii Uniri este scoasa la licitatie. „Casa este în pericol să fie scoasă la vânzare şi să vină să o cumpere oricine şi să facă din ea orice”, spune Corneliu Pădurean, președintele Asociației „Ștefan Cicio Pop”. 

Proprietarul casei este o femeie care locuieste in strainatate si pe care nu o intereseaza de familie si de ceea ce se intampla cu imobilul. 

Totul a inceput cu un imprumut pe care stranepoata lui Stefan Cicio Pop i-l face unchiului sau, in valoare de 100.000 de euro. El sustine insa ca i-a oferit nepoatei sale alte bunuri imobile care insumeaza aceasta datorie. „I-am spus că-i dau alte proprietăţi – pământ, pădure. «Nu, eu vreau casa Cicio Pop». Ea, care n-a venit o dată la mormântul lui Cicio Pop. Ea, care nu m-a întrebat, nici nu ştie cum o cheamă pe bunica. Mi-a spus că ea vrea casa, că are ea interesele ei… Şi acum vrea să mă scoată din casă. Cam acesta este adevărul” – spune acesta, potrivit aradon.ro.

In prezent, Aurel Birtolon incearca sa faca rost de cei 100.000 de euro, pentru a nu ajunge in situatia de a pierde casa. Desi nu dispune de bani pentru a achita aceasta suma, pentru ca posibilii creditori nu vor sa ia parte la aceasta situatie, afirma: „Acum umblu să văd cum să fac să obţin aceşti bani pentru că băncile, la vârsta pe care o am eu – 79 de ani -, nu-ţi mai dau credit. Umblu să găsesc pe cineva care să preia această datorie astfel încât până la 5 aprilie, când ar trebui să aibă loc licitaţia pentru vânzarea casei, să îi pot da banii nepoatei”.

„Ea a obţinut un titlu executoriu. Dacă nu îl plătesc, executorul mă scoate din casă şi în 30 de zile vine noul proprietar şi mă dă afară din casă. Nu mai există cale de întoarcere. Judiciar, nu am cum să lupt” , afirma proprietarul casei.

El spune ca va continua sa lupte pentru casa, pentru ca este locul in care s-a nascut si in care au pasit oameni ce ne-au imbogatit tara cu lucrurile pe care le-au realizat. Totodata, vorbeste si despre pretul imobilului: „Dacă iniţial casa era evaluată la 600.000 de euro, acum au reuşit printr-un expert de-al lor să o evalueze la 131.000 de euro. Ea vrea să ia pe nimic casa!”.