O delegaţie nord-coreeană recuperează trupul neînsufleţit al lui Kim Jong-Nam din Malaezia

O delegaţie nord-coreeană la nivel înalt a ajuns marţi la Kuala Lumpur pentru a recupera trupul fratelui vitreg al lui Kim Jong Un, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

28 feb. 2017, 17:20
O delegaţie nord-coreeană recuperează trupul neînsufleţit al lui Kim Jong-Nam din Malaezia

Din delegaţie face parte Ri Tong Il, un fost ambasador adjunct nord-coreean la ONU, care a spus reporterilor marţi, în faţa ambasadei Coreei de Nord, că diplomaţii au venit în Malaysia pentru a recupera trupul şi pentru a solicita eliberarea cetăţeanului nord-coreean arestat în acest caz. El a mai spus că delegaţia doreşte „dezvoltarea relaţiei de prietenie” între Coreea de Nord şi Malaysia.

Oficiali malaysieni au confirmat că victima atacului este Kim Jong Nam. Coreea de Nord a identificat însă victima ca fiind un cetăţean nord-coreean cu un paşaport diplomatic pe care este trecut numele Kim Chol.

Ministrul Sănătăţii din Malayisia, Subramaniam Sathasivam, a spus că ţara sa va continua să insiste ca trupul să fie identificat în mod corect prin mostre de ADN sau alte mijloace înainte de a putea fi predat. El a spus că protocolul prevede predarea trupului către apropiaţi odată ce procesul de identificare ia sfârşit.

Citeşte şi Kim Jong-Nam a murit în 20 de minute după ce a fost stropit cu cea mai puternică substanţă toxică

Întrebat cât timp poate Malaysia să păstreze trupul lui Kim la morgă, el a spus că „atât cât doresc” autorităţile. Poliţia a spus că trupul va trebui eventual predat ambasadei nord-coreene dacă nu există o solicitare petru predarea acestuia către membrii familiei lui Kim.

Două femei suspectate de uciderea lui Kim Jong Nam vor fi puse oficial sub acuzare. Ele vor fi puse oficial sub acuzare miercuri, în conformitate cu secţiunea 302 din Codul Penal, fiind pasibile de pedeapsa cu moartea prin spânzurare.  Procurorul General din Malaysia a anunţat că două femei, una de origine indoneziană şi alta de origine vietnameză, vor fi puse sub acuzare miercuri pentru presupusa implicare în asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean, ele riscând pedeapsa capitală, relatează Le Figaro.

Citeşte şi Şi-a ASASINAT Kim Jong-Un fratele? Ipoteză şocantă în cazul morţii lui Kim Jong-Nam

„Ele vor fi inculpate de către un tribunal în temeiul Articolului 32 din Codul Penal” privind crimele, a declarat Mohamed Apandi Ali. Dacă suspectele vor fi găsite vinovate, ele riscă execuţia prin spânzurare.

Kim Jong-Nam, care critica dinastia la putere de la Phenian, a murit după ce a fost agresat pe aeroportul din Kuala Lumpur de două femei care i-au aplicat pe faţă substanţa toxică VX, inclusă de ONU în categoria armelor de distrugere în masă.

Coreea de Sud îi acuză pe agenţi nord-coreeni de acest asasinat. Malaysia a identificat opt nord-coreeni suspectaţi de implicarea în această crimă.