O elevă de 15 ani va escalada cel mai înalt vulcan al Asiei

Alpinista Alexandra Marcu, în vârstă de 15 ani, are în plan să cucerească cel mai înalt vulcan din Asia, Damavand (5.610 m), situat în Munţii Elbroz, la 80 de kilometri de capitala Iranului, Teheran. Ascensiunea tinerei din Deva este stabilită pentru 1 iulie.

26 iun. 2013, 08:16
O elevă de 15 ani va escalada cel mai înalt vulcan al Asiei

Alexandra Marcu va pleca, vineri, spre Teheran, împreună cu tatăl său, Dan Marcu, iar de acolo vor merge spre tabăra de bază a muntelui. Cei doi vor urma un traseu bine stabilit şi se vor pregăti pentru ascensiunea finală, ce a fost fixată de ziua de naştere a părintelului tinerei, scrie Agerpres.

După planurile noastre, ar trebui să atingem vârful vulcanului pe 1 iulie – de ziua tatălui meu. Îmi doresc să se întâmple asta. Acum doi ani, tot de ziua lui, atingeam cel mai înalt vârf din Europa de Vest, Mont Blanc„, a declarat miercuri Alexandra.

Alexandra şi Dan Marcu au dezvăluit faptul că vor escalada vârful Damavand fără ajutorul unui ghid, deoarece nu dispun de foarte mulţi bani, iar costurile expediţiei sunt destul de ridicate, ajungând la 1.700 de euro. Ei vor fi ajutaţi în Iran de o româncă ce este stabilită la Teheran, însă din tabăra de bază vor trebui să se descurce singuri.

Ascensiunea va avea loc pe versantul sudic, timp de două zile. De la a treia tabără, situată la 4.200 m, alpiniştii români vor urca spre vârf, dimineaţa devreme, iar după cinci ore ar trebui să cucerească vulcanul.

Citeşte şi Crina Coco Popescu, în Cartea Recordurilor: Prima femeie din lume care a escaladat muntele Sidley

În momentul în care vor ajunge în vârful muntelui, cei doi vor desfăşura acolo steagurile României şi Iranului, în semn de mulţumire faţă de sprijinul primit în pregătirea expediţiei din partea autorităţilor din cele două ţări.

În pregătirea expediţiei, Alexandra şi Dan Marcu s-au antrenat pe traseele din Retezat, unde au urcat la pas pe zeci de kilometri, purtând cu ei rucsace grele de aproape 20 de kilograme.

Vârful Damavand face parte din circuitul celor mai înalţi şapte vulcani ai lumii. La numai 15 ani, Alexandra Marcu a urcat deja pe trei dintre aceştia: Kilimanjaro (Africa), Pico de Orizaba (Mexic) şi Elbrus (Europa). Dacă va cuceri şi vulcanul Damavand, atunci Alexandra are în plan că escaladeze, în noiembrie, muntele Giluwe (4.367 m), din Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din zona Australia-Oceania.

Primul vârf, de peste 4.000 de metri, pe care l-a cucerit Alexandra Marcu a fost Mont Blanc, în anul 2010.

Alexandra este elevă la Colegiul Naţional Decebal din Deva, iar anul acesta a absolvit clasa a IX-a cu media 9,60. Este olimpică naţională la limba franceză şi vorbeşte fluent engleza, pregătindu-se acum şi pentru studiul limbii spaniole.

Citeşte şi Coadă mare la urcarea pe Everest: Zeci de turişti se înghesuie pe cel mai înalt munte FOTO