O femeie băgată la închisoare 10 ani pentru crima comisă de fiul ei şi-a câştigat în instanţă dreptul la pensie

O femeie din Comarnic, judeţul Prahova, a câştigat dreptul la pensie pentru perioada în care a fost încarcerată pentru o crimă pe care nu a comis-o, fiul ei declarând că el se face vinovat de fapta pentru care mama sa a stat încarcerată zece ani.

16 mart. 2017, 19:18
O femeie băgată la închisoare 10 ani pentru crima comisă de fiul ei şi-a câştigat în instanţă dreptul la pensie

După ce a stat 10 ani după gratii, condamnată pentru o crimă pe care nu a comis-o, o femeie din Comarnic a câştigat, la Curtea de Apel Piteşti, dreptul la pensie pentru perioada în care a fost încarcerată. Decizia Curţii este definitivă. 

Potrivit deciziei instanţei, la calculul pensiei Vioricăi Vişan va fi avută în vedere, ca vechime în muncă, şi perioadă în care ea s-a aflat în detenţie pentru o crimă pe care a comis-o fiul ei, acesta mărturisind fapta comisă în momentul în care era încarcerat pentru furt.

Potrivit portalului Curţii de Apel Ploieşti se „admite apelul. Anulează sentinţa civilă nr. 2000/24.06.2016 pronunţată de Tribunalul Prahova. Evocând fondul respinge excepţiile tardivităţii, autorităţii de lucru judecat şi lipsei procesuale pasive a Casei Judeţene de Pensii Prahova. Admite cererea de chemare în judecată în parte. Obligă pârâtele să recalculeze pensia reclamantei cu luarea în calcul, ca vechime în muncă, a perioadei 21 oct. 1994 – 8 oct. 2004, în care a fost privată de libertate. Respinge capătul de cerere privind revocarea adresei nr. 14459/17.08.2015.

Decizia Curţii de Apel Prahova este definitivă.

Viorica Vişan a beneficiat în instanţă de sprijinul unui ONG.

Femeia a executat 10 ani apoi a fost achitată, statul român recunoscând că a fost vorba de o eroare judiciară.

Viorica Vişan a ieşit din închisoare în 2004, după 10 ani de detenţie, iar de atunci trăieşte dintr-o indemnizaţie socială de 400 de lei, asta după ce Casa de Pensii nu a luat în calcul, ca vechime în muncă, perioada petrecută în detenţie, scrie Mediafax.