O femeie sinucigaşă care a comis un atentat în Tunis jurase credinţă Statului Islamic

Femeia-kamikaze care a comis la sfârşitul lui octombrie un atentat în Tunis jurase credinţă grupării jihadiste Stat Islamic (SI), a afirmat luni ministrul de interne tunisian.

19 nov. 2018, 15:17
O femeie sinucigaşă care a comis un atentat în Tunis jurase credinţă Statului Islamic

În 29 octombrie, 26 de oameni, printre care 20 de poliţişti, au fost răniţi în centrul Tunisului, atunci când o femeie a acţionat o încărcătură explozivă lângă membrii forţelor de ordine, a amintit Hichem Fourati în timpul unei audieri în faţa parlamentului.

Într-un bilanţ precedent, autorităţile informaseră despre 20 de răniţi în acest atac care nu a fost revendicat.

Ministrul a afirmat că autoarea atentatului, identificat ca Mna Guebla, a jurat „credinţă Daech”, acronimul arab al SI, şi a intrat în contact, prin „canale de comunicare secrete, cu lideri terorişti din interiorul şi exteriorul ţării”, potrivit Agerpres.

Potrivit anchetei preliminare, ea s-a folosit de materialele difuzate pe site-uri de internet extremiste pentru a se antrena în fabricarea de explozivi, a spus ministrul. Femeia a avut de asemenea „relaţii virtuale cu elemente teroriste retrase în zonele de munte ale Tunisiei şi care i-au arătat înainte de atentat cum să pregătească o încărcătură explozivă”, dezvăluie ancheta.

Citeşte şi Atentat sinucigaş, s-a aruncat în aer în apropierea unei secţii de poliţie

Potrivit lui Fourati, „materii prime utilizate la fabricarea de explozivi” au fost confiscate din casa familiei acesteia, în regiunea Mahdia (est). Fourati a mai declarat că nu există nicio confirmare în ceea ce priveşte participarea unei alte persoane la această operaţiune, potriviz Agerpres.

O sursă din Ministerul de Interne al Tunisiei a anunţat la 30 octombrie că sunt căutaţi presupuşi complici.

Atentatul din 29 octombrie a fost primul atac care a lovit capitala tunisiană după noiembrie 2015, când un tunisian s-a aruncat în aer într-un autobuz ce transporta membri ai securităţii prezidenţiale, omorând 12 dintre ei. Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic.