O fetiţă afgană pe care fratele ei voia să o oblige să comită un ATENTAT SINUCIGAŞ s-a predat poliţiei

O fetiţă de zece ani a fost arestată după ce a mărturisit că fratele ei, un comandant taliban, i-a ordonat să comită un atentat sinucigaş asupra unui post de control din sudul Afganistanului, a informat o sursă oficială citată marţi de ziarul El Mundo, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
07 ian. 2014, 07:48
O fetiţă afgană pe care fratele ei voia să o oblige să comită un ATENTAT SINUCIGAŞ s-a predat poliţiei

Fetiţa, care se numeşte Spogmai, s-a predat voluntar forţelor de securitate ale postului de control din districtul Khanishin, în provincia Helmand, asupra căruia trebuia să comită atentatul.

După arestare, Spogmai a participat la o conferinţă de presă în oraşul Lashkargah, explicând că fratele său a îmbrăcat-o cu o vestă plină cu explozibili pentru a comite atentatul asupra postului de poliţie, dar când ea a început ‘să ţipe şi să plângă’, fratele ei i-a scos vesta şi a fugit.

‘Mi-a fost frică de reacţia tatălui meu, aşa că m-am dus la poliţie în loc să mă duc acasă’, a spus fetiţa, citată de agenţia locală AIP. Minora a asigurat că întreaga sa familie este simpatizantă a talibanilor şi că fratele ei a ajuns inclusiv să reţină şi să asasineze un soldat afgan în casa lor.

Talibanii au negat întotdeauna folosirea minorilor în atentate sinucigaşe. Totuşi, în luna martie, tot în provincia Helmand, doi copii au murit şi alţi şase au fost răniţi în explozia unei veste încărcate cu explozibili în timpul unor cursuri de manevrare şi fabricare a bombelor din şcolile coranice ‘madrase’.

În 2011 s-au înregistrat mai multe cazuri de minori care au comis atentate sinucigaşe atât în Afganistan, cât şi în unele zone din Pakistan din apropierea frontierei afgane. În luna august a acelui an, un adolescent şi-a detonat încărcătura de explozibili pe care o avea asupra lui în timpul unei slujbe islamice la un templu situat în zona Jamrud, din afara oraşului pakistanez Peshawar.

Iar cu două luni înainte, o fetiţă de opt ani a murit în explozia unei bombe pe care o transporta într-o geantă pe care urma să o depoziteze la un post de control al poliţiei, din provincia Uruzgan, în sudul Afganistanului.