Furtunile au făcut RAVAGII în ţară. Mai multe maşini au fost DISTRUSE, iar casele INUNDATE FOTO

O furtună puternică s-a abătut prin Timişoara aducând o rupere de nori şi vânt viguros. Mai mulţi copaci s-au prăbuşit, iar în unele gospodării s-au produs inundaţii. Şi în Miercurea Ciuc, mai multe străzi şi subsoluri de blocuri sau de case au fost inundate, în urma unei ploi torenţiale.

25 iun. 2014, 15:43

In jurul orei 16.00, nori negri si amenintatori s-au adunat deasupra Timisoarei si, in cateva clipe, s-a dezlantuit vijelia. Ploaia a batut in rafale, iar vantul a suflat cu putere. Furtuna a durat mai puţin de o oră, însă a făcut ravagii în tot oraşul.

Pe Calea Buziasului, trei masini au fost avariate. Peste doua dintre ele, un Logan si o Solenza, a cazut un copac, iar pe o a treia, s-a prabusit un stalp de curent. Pompierii au fost chemaţi în ajutor.

CITEŞTE ŞI COD PORTOCALIU de furtuni. Care sunt zonele vizate

În Miercurea Ciuc au fost inundate pivniţe şi subsoluri de pe mai multe străzi, în toate cazurile pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei.

Oamenii din două blocuri situate în strada Braşovului se plâng că la fiecare ploaie mai mare le sunt inundate pivniţele şi garajele, iar autorităţile nu fac nimic pentru a rezolva problema.

A durat câteva minute şi a fost suficient ca să ne inunde lucrurile din garaj, din pivniţe. Acum două săptămâni am avut probleme şi am scos sute de găleţi cu apă de aici. (…) Nu am avut nici măcar cizme de cauciuc, în picioarele goale am scos apa, dar pe domnul primar nu-l interesează. (…) Cum plouă un pic mai tare, vine apa de pe toate acoperişului şi totul inundă„, a afirmat o locatară din blocul al cărui subsol a fost inundat.

Mai multe străzi din oraş au fost inundate, iar circulaţia a fost serios afectată, dar nu a fost nevoie de intervenţia autorităţilor.

Judeţul Harghita se află sub avertizare cod galben meteo, fiind preconizate ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice şi grindină.

O furtună a smuls miercuri seară un acoperiş de bloc şi l-a prăbuşit pe două case din Drobeta Turnu Severin, fără însă să se înregistreze victime omeneşti.

Grindina a distrus şi culturile agricole din localităţile Brezniţa, Schela, Dudaş, Halînga şi Cerneţi.

Furtunile de miercuri seara din judeţul Vâlcea au afectat zeci de gospodării şi locuinţe, iar râurile ieşite din matcă au distrus poduri, podeţe şi drumuri comunale.

„Cea mai gravă situaţie o avem în oraşul Berbeşti, unde în primul rând vijeliile au pus la pământ zeci de copaci, au luat acoperişul unei case şi au inundat beciuri. Grav este că sterilul de la cariera Panga a luat-o din nou la vale spre pârâul Tărâia, riscând să obtureze albia, iar lacul care s-ar fi format în amonte ar fi produs un adevărat dezastru. Acolo ne-am îndreptat cu utilaje, excavatoare şi vole pentru a evita pericolul. Aceeaşi situaţie s-a produs şi în localitatea minieră Alunu din apropiere. De fapt, toate localităţile din jumătatea sudică a judeţului au fost sub cod portocaliu”, a precizat prefectul Dumitru Cornoiu.

Staţia CEZ care alimenta Alunu şi Berbeşti a fost inundat, iar echipele ISU au intervenit împreună cu cei de la CEZ pentru a evacua apa şi a nu fi nevoiţi să oprească alimentarea cu energie electrică.

În comunele din zona Drăgăşani, grindina a distrus zeci de grădini şi solarii.

„Aici vântul a bătut cu putere, s-au înregistrat rafale de 80 km pe oră, trei case din comuna Drăgoeşti au rămas fără acoperişuri. Şi oamenii au fost luaţi de acolo, pentru că ploaia nu s-a oprit. Avem inundaţii înregistrate în Lăuşata, Copăceni, Mihăeşti, Prundeni, Orleşti, Şirineasa şi în alte comune. Debitul pe râurile Luncavăţ, Bistriţa, Govora, Olăneşti a fost peste cota normală, iar afluenţii acestora au distrus poduri şi podeţe, au distrus platformele drumurilor comunale şi au afectat drumuri judeţene. Mâine dimineaţă vom avea un raport complet asupra pagubelor produse în judeţ”, a mai spus prefectul de Vâlcea.