O gaură neagră uriaşă a generat un vânt cosmic care poate înghiţi galaxii

O gaură neagră gigantică a generat o bulă de vânt cosmic atât de puternică încât poate schimba soarta unei întregi galaxii, potrivit ultimelor cercetări.

23 feb. 2015, 11:42
O gaură neagră uriaşă a generat un vânt cosmic care poate înghiţi galaxii

Oamenii de ştiinţă au identificat, prin intermediul a două telescoape cu raze X, o bulă de vânt cosmic care se propagă dinspre gaura neagră supermasivă aflată în centrul galaxiei PDS 456. Astronomii au mai observat vântul cosmic şi cu alte ocazii, aceasta este însă prima dată când vântul cosmic apare deplasându-se dinspre centrul galactic în toate direcţiile, concomitent, generând o sferă al cărei centru este gaura neagră.

Acest vânt cosmic poate avea implicaţii majore pentru viitorul galaxiei. În primul rând, împrăştie o parte din materia ce urma să fie înghiţită de gaura neagră. În plus, vântul cosmic are şi efectul de a încetini procesul de formare al stelelor în restul galaxiei. Astrofizicienii susţin că este posibil ca astfel de fenomene de vânt cosmic să aibă un rol important în evoluţia formaţiunilor galactice — ele ar putea genera „maturizarea” galaxiilor, trecerea lor din faza de tinereţe, de hiperactivitate, la un stadiu mult mai calm.

Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei PDS 456 devorează o cantitate colosală de materie — vizibilă sub forma unui disc uriaş de gaze superfierbinţi şi praf care o înconjoară. Pe măsură ce materia se apropie de centrul găurii negre, se încălzeşte foarte mult şi începe să radieze lumină. Gaura neagră din centrul galaxiei PDS 456 devorează atât de multă materie încât radiaţia emisă este mai strălucitoare decât orice stea din respectiva galaxie. Astfel de galaxii tinere şi foarte active sunt cunoscute sub denumirea de quasari — galaxii cu un nucleu extrem de luminos, în care se află o gaură neagră supermasivă care se hrăneşte.

Acest studiu este bazat pe observaţiile realizate cu ajutorul telescoapelor Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), aparţinând NASA, şi respectiv, XMM-Newton, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Conform autorilor, fotonii emişi de materia superfierbinte care cade în gaura neagră împing gazul înconjurător şi generează acest vânt cosmic.

Citeşte mai multe pe descopera.ro