O importantă mănăstire din România arată ca un castel Disney după restaurare VIDEO

România este acuzată că îşi bate joc de monumente cu valoare inestimabilă. Presa britanică îi critică pe oficialii români care au distrus arhitectura originală a bisericilor şi monumentelor istorice din Transilvania, renovate cu fabuloasa sumă de 100 de milioane de euro. Cel mai revoltător exemplu, spun jurnaliştii britanici, este al mănăstirii Maria Radna, din Arad, care, după lucrări seamănă cu un castel Disney.

03 aug. 2015, 12:19
O importantă mănăstire din România arată ca un castel Disney după restaurare VIDEO

Maria Radna este una dintre zecile de biserici antice transilvănene, castele şi fortăreţe care au fost „brutal” modernizate de către autorităţile române în ultimii cinci ani, scrie presa britanică. Impresionanta Mănăstire franciscană din Lipova a fost reabilitată cu 10 milioane de euro, bani europeni. Deşi restaurarea ar fi trebuit să păstreze splendoarea stilului baroc, monumentul arată acum ca un castel Disney construit pe un teren neîngrijit, atrag atenţia jurnaliştii de la The Telegraph.

Mănăstirea a fost inaugurată duminică, cu mare fast, iar la ceremonia de resfinţire au venit mii de pelerini din România, Ungaria şi Germania.

Invitat la eveniment, Papa Francisc nu a reuşit să ajungă. În schimb, a delegat un arhiepiscop german ca reprezentant al Vaticanului. Ceremoniile au fost oficiate în trei limbi: germană, maghiară şi română, de peste 20 de prelaţi, din ţară şi străinătate.

Lucrările nu sunt încă finalizate, aşa că în jurul monumentului zac grămezi de pietre şi ţigle, în timp ce alte materiale în stare destul de bună pentru a fi valorificate ar fi fost îndepărtate şi vândute în Germania. Blocurile de beton au înlocuit piatra originală, iar pe acoperişul mănăstirii strălucesc acum ţigle roşii, industriale, inscripţionate cu numele unei companii multinaţionale germane.

Mănăstirea a primit în 1992 rangul de bazilică papală. Maria Radna este unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din sud-estul Europei, cu o istorie seculară. Credincioşii vin să se închine la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria. Icoana s-a păstrat din vechea biserică franciscană distrusă în urma atacurilor trupelor otomane, din 1695. În mod neobişnuit, icoana tiparită pe hârtie nu a ars, nici în urma unui incendiu puternic care a cuprins mănăstirea, acum sute de ani.

Citeşte şi Mănăstirea Dragomirna din Suceava, dotată cu panouri solare şi centrală pe biomasă