O jumătate dintre companii nu reuşesc să identifice breşele de securitate cibernetice

Două treimi dintre participanţii la un studiu realizat de Kaspersky (66%) sunt de acord că ameninţările devin din ce în ce mai complexe, iar pentru 52% din ei este din ce în ce mai dificil de stabilit diferenţa dintre atacurile "normale" şi atacurile complexe.

05 nov. 2017, 10:23
O jumătate dintre companii nu reuşesc să identifice breşele de securitate cibernetice

Atacurile direcţionate au devenit una dintre ameninţările cu cea mai rapidă creştere în 2017, cu un plus de 11% pentru companiile mari. Nu este vorba doar despre numărul de atacuri: două treimi dintre participanţii la studiu (66%) au fost de acord că ameninţările devin din ce în ce mai complexe, iar pentru 52% dintre ei este din ce în ce mai dificil de stabilit diferenţa dintre atacurile „normale” şi atacurile complexe, potrivit raportului „Noi ameninţări, o nouă atitudine: ce înseamnă să fii pregătit pentru riscuri într-o lume a atacurilor complexe”, realizat de Kaspersky Lab, scrie Mediafax.

Acest lucru devine o problemă majoră pentru companii: ele încep să înţeleagă că, la un moment dat, vor întâlni o breşă de securitate (57% comparativ cu 51%, anul trecut), dar sunt încă nesigure în privinţa celei mai eficiente strategii pentru a răspunde acestor ameninţări (42%). Complexitatea problemei este chiar mai îngrijorătoare, deoarece studiul a arătat că incertitudinea este semnificativ mai ridicată (63%) printre respondenţii care sunt experţi IT, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Vicepremierul Marcel Ciolacu: România poate oferi expertiză în materie de securitate cibernetică la nivel european

În ciuda nivelului ridicat de incertitudine referitor la strategiile lor, majoritatea companiilor (77%) consideră că ele cheltuiesc suficient sau chiar prea mult pe protecţia împotriva atacurilor direcţionate. „Acest lucru se datorează modului în care este percepută protecţia împotriva ameninţărilor: ele sunt, de multe ori, văzute ca simple probleme tehnice care pot fi rezolvate prin cumpărarea şi implementarea unor soluţii de securitate avansate. O abordare mai corectă a răspunsului la incidente, însă, presupune să investeşti nu doar în tehnologiile potrivite, ci şi în oameni cu aptitudini specifice, precum şi în procesele potrivite”, precizează Kaspersky.