O jurnalistă apropiată de opoziţie vrea să facă SHOW de zile mari din alegerile din Rusia

Candidatura vedetei de televiziune apropiată de opoziție, Ksenia Sobceak, transformă alegerile prezidențiale din Rusia din luna martie 2018 într-un "show", sporind interesul pentru acest scrutin cu rezultat previzibil, opinau joi canalele media ruse.

19 oct. 2017, 11:48
O jurnalistă apropiată de opoziţie vrea să facă SHOW de zile mari din alegerile din Rusia

„Ksenia Sobceak va participa la show-ul ‘Alegerea Președintelui'”, titrează cu ironie cotidianul popular Moskovski Komsomoleț pe prima pagină, adăugând că „circul pentru popor este garantat, deși oamenii ar prefera să aibă pâine”.

Fiica fostului primar al Sankt-Petersburgului și mentor politic al lui Vladimir Putin, Ksenia Sobceak și-a anunțat miercuri seara candidatura la alegerile prezidențiale din luna martie a anului viitor.

Numeroase canale media ruse, precum publicația RBK, apreciază că „inițiativa lui Sobceak nu ar fi putut avea loc fără acordul Kremlinului”, calificând-o drept „rivala ideală pentru Putin”. Chiar dacă nu a declarat oficial, Vladimir Putin, 65 de ani, va candida fără să surprindă pe nimeni pentru un al patrulea mandat în 2024, potrivit Agerpres.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care execută în prezent o pedeapsă de 20 de zile de închisoare, a fost declarat neeligibil până în 2028 din cauza unei condamnări în justiție, potrivit Comisiei Electorale Centrale. „La aceste alegeri, ea va fi o ‘Navalnîi a Kremlinului’, denunță jurnalista de opoziție Zoia Svetova, într-un editorial publicat pe site-ul mișcării politice Open Russia.

Citeşte şi Putin îşi înlătură rivalii: Principalul opozant al preşedintelui rus nu va putea să candideze la Preşedinţia Rusiei până în 2028

Ksenia Sobceak este o „contrapondere evidentă la campania lui Navalnîi”, consideră politologul Nikolai Mironov în publicația RBK. Mai multe canale media ruse apreciază candidatura ei drept un mijloc de a crea o iluzie de competiție în alegerile cu câștigător decis încă dinainte, potrivit Agerpres.

Ksenia Sobceak a încarnat „tineretul de aur” al primului deceniu din era Putin, apropiindu-se ulterior de opoziție în cursul manifestațiilor din 2011-2012. Ea a devenit și una din principalele jurnaliste ale postului de televiziune de opoziție Dojdi. Totuși, pentru majoritatea presei ea rămâne la ipostaza de star de reality show, în special ca urmare a participării sale la populara emisiune Dom-2, echivalentul rusesc al „Big Brother”. „Ksenia Sobceak părăsește Dom-2 pentru cursa prezidențială”, titrează astfel Komsomolskaia Pravda, în timp ce RBK o califică drept „rivala de la Dom-2”.