O misterioasă stea rătăcitoare provoacă anomalii în sistemul nostru solar. Consecinţele pot fi catastrofale

Un astrofiziacian canadian susţine că o stea rătăcitoare ar fi intrat în trecut în sistemul nostru solar şi ar fi provocat schimbări catastrofale şi ireversibile.

31 oct. 2017, 09:55
O misterioasă stea rătăcitoare provoacă anomalii în sistemul nostru solar. Consecinţele pot fi catastrofale

Astronomul Gilles Couture de la Universitatea din Quebec (Montreal, Canada) presupune că o stea rătăcitoare – de trei ori mai ușoară decât Soarele nostru și care călătorește cu o viteză între 25 și 100 km/s – ar fi putut pătrunde la un moment în sistemul nostru solar și ar fi generat anomalii în excentricitatea orbitală (diferența de formă între orbită și cercul perfect a cărui excentricitate este zero – n.r.) a unui corp ceresc situat în zona Centurii Kuiper, extinzându-se dincolo de orbita lui Neptun.

Potrivit cercetătorului, efectele trecerii stelei rătăcitoare sunt permanente în sensul că excentricitatea obiectului rămâne anormală mult după trecerea stelei. Un efect similar, continuă cercetătorul, ar putea fi observat în cazul în care o planetă, a cărei greutate depășește de 16 ori pe cea a Pământului, ar fi pătruns în Centura Kuiper.

Astrofizicianul a ajuns la aceste concluzii după ce „a reînviat” trecutul sistemului nostru solar printr-o simulare pe calculator. Astfel, unii parametri care descriu traiectoriile corpurilor cerești trans-neptuniene (situate dincolo de orbita lui Neptun – n.r.) ar putea fi rezultatul diferitelor perturbări gravitaționale generate de steaua rătăcitoare și nu de prezența celei „de-a 9-a planete„.

Rezultatele primare ale acestei cercetări au fost publicate pe site-ul arXiv.org.