O navă care transporta deşeuri radioactive a luat foc. O platformă petrolieră a fost evacuată

O platformă petrolieră din apropierea coastelor Scoţiei a fost evacuată în noaptea de marţi spre miercuri când un incendiu a izbucnit la bordul unei nave ce transporta deşeuri radioactive care se îndrepta spre ea, au anunţat serviciile de salvare citate de AFP, citată de Agerpres.

08 oct. 2014, 13:00
O navă care transporta deşeuri radioactive a luat foc. O platformă petrolieră a fost evacuată

Garda de coastă din arhipelagul Shetland a fost informată marţi seară de către echipajul de pe ‘Parida’, înmatriculată în Danemarca, că una dintre conductele de evacuare a luat foc ‘în condiţii de navigare dificile’, au declarat sursele citate.

Incendiul a fost adus rapid sub control, dar echipajul nu a reuşit să repornească motoarele. Aflată în pană, nava s-a îndreptat, în derivă, spre coasta scoţiană şi spre platforma petrolieră Beatrice. Aceasta se afla la circa 20 km de platformă atunci când un elicopter a aterizat pe platformă, aproape de miezul nopţii, şi a evacuat toate cele 52 de persoane.Nu s-a înregistrat niciun rănit, a confirmat compania Woodgroup, care administrează platforma, vorbind despre o evacuare ‘preventivă’.

Citeşte şi Incendiu de proporţii pe o platformă petrolieră din Golful Mexic

Nava a fost remorcată şi a ajuns în port miercuri dimineaţă, la Moray Firth, a anunţat Garda de Coastă scoţiană. ‘Parida’ urma să se deplaseze de la Scrabster, în extremitatea nordică a Scoţiei, la Anvers, în Belgia, având în cală deşeuri radioactive de la situl Dounreay, o centrală nucleară în curs de dezafectare.

Potrivit Gărzii de Coastă scoţiene, este vorba despre ‘material cu radioactivitate scăzută înconjurat de o şapă de beton’.

‘Nu există niciun pericol pentru echipaj şi încărcătura nu a fost ameninţată de incendiu’, a declarat un purtător de cuvânt pentru situl de la Dounreay, adăugând că ‘Pardida’ este intactă şi că nu prezintă nicio ameninţare pentru mediu. Ministrul scoţian al mediului, Richard Lochhead, a calificat însă incidentul drept unul ‘serios’, notează AFP.