O navă militară americană a navigat în apropierea unei insule artificiale disputată de China

O navă militară a Statelor Unite a navigat în apropierea unei insule artificiale construite de statul chinez în Marea Chinei de Sud, în prima provocare în faţa revendicărilor Beijingului asupra apelor maritime teritoriale, de la punerea în funcţie a preşedintelui Donald Trump, informează BBC News.

RomaniaTV.net
25 mai 2017, 07:29
O navă militară americană a navigat în apropierea unei insule artificiale disputată de China

Potrivit unor surse anonime citate de presa americană, nava americană Dewey a navigat la aproximativ 22 km de Mischief Reef.

China revendică aproape întreaga parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv recifii şi insulele ce sunt sunt pretinse şi de alte state. Statele Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei se opun.

SUA insistă asupra faptului că poate conduce operaţiuni în orice ape internaţionale. Deşi statul american nu se implică în dispute teritoriale, în trecut a desfăşurat nave militare şi avioane în apropierea insulelor disputate, numindu-le operaţiuni pentru ”libertatea de navigare”, menite să asigure accesul rutelor comerciale pe mare şi pe uscat.

Washingtonul a criticat de asemenea în mod repetat eforturile Beijingului de a limita libertatea de navigare în apele strategice.

În ultimii ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor ţări în aceste regiuni.

China şi SUA s-au acuzat reciproc de ”militarizarea” Mării Chinei de Sud şi există îngrijorări în privinţa escaladării tensiunilor, fapt ce ar putea avea consecinţe globale grave.