O nouă amânare în cazul mamei acuzate de răpire

O nouă amânare în dosarul de extrădare a mamei acuzate că a fugit cu fiul său din Canada. Ana Maria Nedelcu ar fi trebuit să afle astăzi dacă va fi extrădată sau nu, însă judecătorii au decis să dea un alt termen pe 19 mai. Până atunci mama poate rămâne în continuare cu fiul său.

10 mai 2016, 10:49
O nouă amânare în cazul mamei acuzate de răpire

„Eu sper ca dansul sa lase afara orice fel de orgoliu si sa vada ca e vorba doar de o mama, o mama care a plecat si isi iubeste copilul si si-a sacrificat viata sa o salveze pe cea a copilului ei. Eu sper ca s-au uitat la toate dovezile, eu nu am plecat de la bine. Mi-as fi dat si viata ca sa il salvez. Am fost fost fericita saptamana trecuta. Copilul a putut sa fie audiat si a marturist care au fost traumele si experientele in Canada legate de tatal lui”, a declarat Ana Maria Nedelcu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în aprilie, ca Ana Maria Nedelcu, acuzată că și-a răpit copilul născut în Canada și l-a adus în România, să fie eliberată din arest.

Ana Maria Nedelcu a fost arestată pe 13 aprilie, în urma unei decizii luată de un judecător de la Curtea de Apel București, cu toate că procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel nu solicitaseră acest lucru.

Instanța supremă a admis joi atât contestația depusă de Ana Maria Nedelcu, cât și pe cea a procurorilor, dispunând eliberarea din arest a femeii. Decizia este definitivă.

Pe de altă parte, la Curtea de Apel București se desfășoară un alt proces, în care se discută extrădarea femeii în Canada, cu termen pe data de 25 aprilie.

Citeşte şi Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul româncei arestate pentru RĂPIREA propriului copil

În evidențele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București a fost înregistrată pe 23 martie o adresă a Ministerului Justiției având ca obiect cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Canada privind pe Ana Maria Nedelcu, cetățean român, urmărită penal de autoritățile canadiene pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privind pe minor erau exercitate de către ambii părinți.

Citeşte şi Româncă, acuzată în Canada că şi-a răpit copilul, îi cere ajutorul lui Iohannis. Vezi ce mesaj i-a trimis

Procurorii arată că fapta reținută are corespondent în legislația penală română în infracțiunea de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorilor, pentru care se prevede pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau amendă.

Cazul femeii a fost larg dezbătut în presa din România. Ana Maria Nedelcu susține că, în anul 2001, a emigrat în Canada și s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cu care a avut un băiețel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărțit de bărbat înainte de a naște, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent și o bătea.

În anul 2013, Ana Maria Nedelcu susține că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obținut în instanță tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.

Citeşte şi Cum motivează judecătorii arestarea femeii acuzate în Canada că şi-a răpit copilul: Tatăl are şi el drepturi