O nouă insulă vulcanică din Japonia va deveni un LABORATOR NATURAL viu

O nouă insulă vulcanică care a apărut în largul coastelor Japoniei va deveni un adevărat "laborator natural" viu și un loc de observație a speciilor pe care biologii vor trebui să le prezerveze, relatează duminică AFP, citată de Agerpres.

17 mai 2015, 12:01
O nouă insulă vulcanică din Japonia va deveni un LABORATOR NATURAL viu

Acest lucru se va datora mai ales excrementelor depuse de păsările marine pe această insulă izolată unde cercetătorii preconizează să studieze geneza ecosistemelor.

Născută în urma unei puternice activități vulcanice, această nouă insulă a ieșit la suprafață în Oceanul Pacific în noiembrie 2013 în mijlocul arhipelagului Ogasawara, la aproximativ o mie de kilometri distanță de Tokyo.

În pofida izolării, arhipelagul a fost clasificat Patrimoniu mondial de UNESCO în 2011, datorită bogăției mediului biologic care va permite înțelegerea mecanismelor de evoluție a habitatelor naturale.

Insulele Ogasawara „sunt un exemplu remarcabil al proceselor de evoluție în curs în ecosistemele insulelor oceanice”, a subliniat UNESCO pe site-ul său, informează Agerpres.

Alimentată regulat de magmă, noua insulă nu încetează să se extindă și a absorbit inclusiv insula vecină Nishinoshima.

„Noi, biologii suntem foarte interesați de această nouă insulă pentru că aici vom putea observa punctul de pornire a proceselor de evoluție”, a declarat AFP, profesorul Naoki Kachi, directorul pentru cercetări în arhipelagul Ogasawara de la Universitatea din Tokyo.

Citeşte şi Imagini impresionante în Japonia: O erupţie vulcanică, însoţită de fulgere VIDEO

Extrem de preocupat de fragilitatea habitatului său, profesorul Kachi avertizează asupra introducerii speciilor exogene în acest „laborator natural”. „Cer tuturor celor care vor debarca pe insulă să fie foarte atenți la prezervarea mediului și mai ales să nu aducă cu ei specii din exterior”, a cerut profesorul.

„Domeniul meu de predilecție este impactul păsărilor asupra ecosistemului plantelor: modul cum excrementele transformate în fertilizanți organici alimentează vegetația și cum activitatea afectează ecosistemul”, a explicat Kachi, potrivit Agerpres.

Aceste păsări și-ar putea face cuiburi permanente pe insula nou formată. Fosta Nishinoshima care era locuită de colonii alungate de erupția vulcanică se vor întoarce probabil pe această insulă pentru a se instala. Arhipelagul Ogasawara găzduiește peste 200 de specii diferite de păsări.