O nouă linie de metrou care leagă nordul de sudul Capitalei: Metrorex scoate la licitaţie studiile de fezabilitate pentru traseu

O nouă linie de metrou care să lege nordul de sudul Capitalei ar urma să fie construită în Capitală. Aceasta va face legătura între staţia de metrou de pe magistrala 4 Lac Straulesti şi Gara Progresu, pe tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu. Proiectul în valoarea de  aproximativ 950 de milioane euro ar putea prinde în sfârşit contur, după aproape patru ani de când Metrorex a anunţat că a obţinut finanţare elveţiană pentru studiile necesare extinderii Magistralei 4 cu acest tronson. 

06 sept. 2016, 09:09

În prezent, Metrorex a scos la licitaţie „Studiul de Pre-Fezabilitate (SPF) şi Studiul de Fezabilitate (SF) pentru construcţia Liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresu, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu” pentru care compania de metrou subteran este dispusă să plătească 39,898,838.4 RON fără TVA. Cele două studii ar urma să fie gata în termen de 23 de luni de la data adjudecării lor, conform documentelor Metrorex. 

De altfel, studiile ar urma să stabilească cu exactitate traseul viitoarelor staţii de metrou, precum şi locul unde noua linie de metrou ar urma să intersecteze magistrala 1 de metrou. 

Fostul director general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, declara anterior că, în mare, traseul tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul este stabilit, singura problemă fiind locul prin care tunelul va traversa Dâmboviţa. „Studiul va lămuri exact unde tronsonul va intersecta magistrala 1”, a spus Gheorghe Udrişte.

Nodul ar putea fi realizat în staţia Izvor sau între staţiile Izvor şi Eroilor.

Traseul va continua cu staţiile Palatul Parlamentului, Piaţa Regina Maria, Gara Filaret, se va intersecta cu Magistrala 2 în staţia Eroii Revoluţiei şi apoi va urma cursul şoselei Giurgiului, până la Gara Progresul, a specificat fostul şef al Metrorex, Gheorghe Udrişte, care a spus că este şi iniţiatorul acestui proiect. 

În iulie 2012, compania de metrou anunţa că Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) al Confederaţiei Elveţiene a aprobat finanţarea studiului de prefezabilitate şi fezabilitate al magistralei de metrou M4 Gara de Nord – Gara Progresul.

Oficialii Metrorex spuneau atunci că, odată cu finalizarea Magistralei 4 şi conectarea cu linia metroului de la Aeroportul Otopeni, Capitala va dispune de cea mai lungă diametrală de metrou pe axa Nord-Sud, în lungime de circa 33 km şi 28 de statii cu puncte intermodale de transport.

În septembrie 2013, reprezentanţi ai statului român au semnat un acord cu oficiali elveţieni prin care Elveţia urma să finanţeze cu 8,5 milioane de franci studiul de fezabilitate pentru prelungirea magistralei M4, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul. Proiectul era estimat atunci la o valoare totală de 12,4 milioane de franci elveţieni şi urma să aibă o perioadă de implementare de 30 de luni de la data semnării acordului.