O nouă linie de metrou va fi construită în Capitală. Metrorex aprobat studiul de prefezabilitate pentru Gara de Nord – Gara Progresu

Metrorex a avizat Studiul de Prefezabilitate (SPF) pentru extinderea Magistralei 4 de la Gara de Nord până la Gara Progresu. Construcţia tronsonului nou este estimată la 1,12 miliarde de euro şi ar putea fi gata din 2028.

RomaniaTV.net
28 iun. 2018, 12:58
O nouă linie de metrou va fi construită în Capitală. Metrorex aprobat studiul de prefezabilitate pentru Gara de Nord – Gara Progresu

Studiul de Prefezabilitate aferent Magistralei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu a fost finalizat. Acesta a fost aprobat în Consiliul Tehnico-Economic al Metrorex SA.

Studiul a relevat faptul că dintr-o gamă de opțiuni în ceea ce privește mijloacele de transport în comun precum: metroul, autobuzul, tramvaiul, autobuzul rapid, metroul reprezintă cea mai benefică și fezabilă intervenție de transport public de-a lungul coridorului care leagă Gara de Nord și Gara Progresul. Analiza multicriterială din cadrul Studiului de Fezabilitate a cuprins o gamă largă de componente de performanță economică, financiară și a transportului.

Principalele concluzii ale Studiului de Prefezabilitate sunt:

• Crearea unui sistem eficient de transport la nivelul orașului.

• Reducerea impactului activităților de transport asupra mediului.

• Îmbunătățirea siguranței sistemului de transport din București.

• Reducerea traficului de călători de pe Magistrala 2 de metrou prin creșterea capacității de transport public de-a lungul coridorului nord-sud.

• Îmbunătățirea accesibilității transportului public în zonele cu densitate mare a populației din partea de sud a Bucureștiului.

Noul tronson de metrou va avea o lungime de cca. 11 km și aproximativ 14 stații + 1 depou. Costul investiției este estimat la 1,120 mil. Euro.

În continuarea Studiului de Prefezabilitate se efectuează Studiul de Fezabilitate, ce are ca termen de finalizare al doilea semestru din 2019. Cele două studii sunt finanțate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.Elaborarea Studiului de Pre-Fezabilitate și Fezabilitate urmăreste oportunitatea realizarii Liniei de metrou – Lac Straulesti – Gara de Nord – Gara Progresu. Construcția liniei de metrou va îmbunătăți transportul public urban din București prin descongestionarea traficului de suprafață din zona centrală și de sud a orașului și va realiza legatura directă între zona de nord-vest și zona de sud a capitalei.