O nouă lovitură pentru judecătoarea care i-a eliberat pe violatorii din Vaslui

Consiliului Superior al Magistraturii respinge cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de judecătoarea care i-a eliberat pe cei şapte violatori din Vaslui.

07 oct. 2015, 19:11
O nouă lovitură pentru judecătoarea care i-a eliberat pe violatorii din Vaslui

Potrivit unui comunicat CSM, în şedinţa de miercuri, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de doamna Georgina Moldovan, judecător în cadrul Judecătoriei Vaslui.

Citeşte şi: Instanţa a decis: Cei şapte violatori din Vaslui rămân în arest

CSM a apreciat că „prezentarea în media a activităţii profesionale a magistraţilor, în limitele impuse de libertatea de exprimare, reprezintă o preocupare legitimă a acesteia, cu atât mai mult în acele cazuri care suscită un interes deosebit din partea publicului.

Urmare a verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, s-a reţinut că soluţia pronunţată la data de 2 aprilie 2014 de doamna judecător în dosarul persoanelor acuzate că ar fi violat o tânără din judeţul Vaslui, a fost contrară practicii constante a instanţei de control judiciar în dosarele având ca obiect infracţiunea de viol.

S-a mai reţinut că analizarea stării de pericol pe care ar putea să o determine lăsarea în libertate a inculpaţilor a fost realizată sumar, din perspectiva atitudinii ulterioare a acestora, fără ca judecătorul să se refere şi la modalitatea de comitere a faptei, condiţie esenţială expres prevăzută art. 223 alin. 2 Cod procedură penală.

La stabilirea pericolului pentru ordinea publică nu se pot avea în vedere numai date legate de persoana inculpatului, ci şi date referitoare la faptă, nu de puţine ori acestea fiind de natura a crea în opinia publică un sentiment de insecuritate, ceea ce de altfel s-a produs în vara anului 2015.

Citeşte şi: Judecătoarea care a eliberat violatorii din Vaslui, în plenul CSM: Am fost ŞOCATĂ de ce mi-a cerut fata

Cu toate acestea, Plenul Consiliului a apreciat că limbajul utilizat de către jurnalişti în materialele de presă publicate în perioada 20 – 24 iulie 2015 referitoare la activitatea profesională a doamnei Georgina Moldovan, judecător în cadrul Judecătoriei Vaslui, este unul inacceptabil, iar maniera de prezentare a faptelor, acuzaţiile cu conotaţii de natură penală şi incitarea la violenţă au depăşit limitele unor critici admisibile, încălcând deontologia profesiei de jurnalist”, se mai arată în comunicat.