O nouă rundă de NEGOCIERI la Transporturi. Sindicaliştii ROMATSA: Discuţiile au fost mai constructive VIDEO

O nouă rundă de negocieri între angajaţii Romatsa şi ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a avut loc marţi, la sediul ministerului, după discuţiile eşuate de luni. Gabriel Tudorache, președintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), a declarat în urma discuţiilor că acestea au fost mult mai constructive. Cu toate acestea, controlorii de trafic au anunţat că vor intra în grevă generală pe data 1 septemebrie, dacă nu vor avea încheiat un contract colectiv de muncă cu revendicări propuse.

25 aug. 2015, 13:53
O nouă rundă de NEGOCIERI la Transporturi. Sindicaliştii ROMATSA: Discuţiile au fost mai constructive VIDEO

UPDATE: În urma negocierilor dintre angajaţii Romatsa şi ministrul Transporturilor, Iulian Matache, Gabriel Tudorache, președintele ATSR, a declarat că discuţiile au fost mult mai constructive, dar că nici acum nu s-a ajuns la un rezultat.

Discuţiile de astăzi (marţi n.r.) cu domnul ministru au fost mult mai constructive. Am discutat pe punctele care rămăseseră în conflict. Nu am ajuns în acest moment la niciun rezultat, dar am stabilit ca împreună să facem toate eforturile, toate părţile implicate pentru a evita declanşarea grevei generale pe data de 1, la ora 11.00. Am stabilit să continuăm în fiecare zi negocierile. Mâine (miercuri n.r.) vom veni la minister. Şi domnul ministru a înţeles că dacă nu vom reuşi până luni să avem un contract colectiv de muncă încheiat cu acele revendicări pe care le avem în continuare nu vom renunţa la declanşarea grevei generale„, a declarat Gabriel Tudorache, preşedintele ATSR, în urma negocierilor de marţi.

La rândul său, Florin Diaconu, lider de sindicat, a precizat că „lucrurile nu sunt simple”, dar că din partea ministrului Transporturilor par să vină nişte afirmaţii de bună intenţie.

Noi am înaintat o hârtie domnului ministru prin care ne-am arătat disponibilitatea de dialog şi de aici a plecat discuţia. Lucrurile nu sunt simple şi cine a reuşit să le aducă în acest loc a reuşit să le încurce destul de mult. Noi încercăm să ne arătăm bunăvoinţa, dar în momentul ăsta există doar nişte discuţii şi nişte afirmaţii din partea domnului ministru de bună intenţie. Mai este mult până la grevă. Noi nu vrem să facem grevă, de asta am venit la negocieri. E important pentru noi ca pasagerii să nu sufere, că nu este vina lor că în Romatsa au venit nişte oameni care au făcut nişte lucruri„, a precizat Florin Diaconu.

Gabriel Tudorache, președintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), a declarat, înainte de a intra la discuţiile cu ministrul, că cei din conducerea ROMATSA au ameninţat că li se vor tăia salariile celor care merg la negocieri.

„După ce am fost sunaţi, chemaţi la domnul ministru Matache pentru încă o nouă rundă de negocieri, asistăm la încă o dovadă de abuz şi de rea-credinţă a conducerii ROMATSA. Mare parte dintre noi suntem la serviciu, de zi, de noapte, continuăm si cu aceste negocieri, încercăm să stingem acest conflict, iar această conducere iresponsabilă nu face decât să ne pună beţe în roate.

Deşi am fost chemaţi de ministru, unii dintre colegii care astăzi se aflau efectiv la serviciu, care până acest moment  chiar au dirijat, chiar şi-au făcut treaba la locurile lor de muncă, conducerea ROMATSA a afirmat că dacă vrem să venim la dl ministru la negocieri trebuie să ni se  taie orele pe care nu le efectuam cat suntem la minister, în speţă să ni se taie din salariu.

Aceşti oameni nu sunt oameni. Ieri au participat, împreună cu noi, din timpul programului, de la ora 14.00, la ora 16.30, aşa este programul, toată conducerea ROMATSA, şefii de servicii care au fost aici au beneficiat atât de sporul de conducere care se duce până la 60% cât şi de salariu”, a declarat Gabriel Tudorache.

CITEŞTE ŞI Negocierile dintre Romatsa şi Transporturi AU EŞUAT: Controlorii de trafic, în grevă generală pe 1 septembrie

Liderul sindical a precizat că ameninţările conducerii sunt nejustificate, având în vedere că pe perioada negocierilor, colegii lor sunt la muncă, dirijează, „serviciul este asigurat”

Dar avem încă o dovadă că de fapt nu se doreşte stingerea acestui conflict şi este un război al acestei conduceri împotriva propriilor salariati, cu sprijin masiv din partea organele statului, care nu iau nici o măsură”, a mai spus Tudorache. 

Acesta a precizat că aşteaptă să vadă ce propunerile va face ministrul, după negocierile eşuate de luni, însă sindicaliştii nu au aşteptări.

Nu avem niciun fel de asteptare. Vom vedea ce propuneri şi ce soluţii are dl ministru”, a mai spus liderul sindical.