A DOUA ZI DE PROTESTE la Chişinău. Mii de oameni au ieşit în stradă. Guvernul s-a reunit în prima şedinţă UPDATE

Manifestanții s-au adunat din nou, joi, în fața Parlamentului și a Guvernului de la Chişinău, după ce, miercuri seara, protestele au degenerat, mai mulţi politicieni, poliţişti şi manifestanţi fiind bătuţi. Protestarii au cerut demisia Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. Președintele Partidului Socialist (PSRM), Igor Dodon, a depus, în cursul zilei, o sesizare la Curtea Constituțională în care se cere anularea votului din Parlament și organizarea de anticipate. 

RomaniaTV.net
21 ian. 2016, 11:28
A DOUA ZI DE PROTESTE la Chişinău. Mii de oameni au ieşit în stradă. Guvernul s-a reunit în prima şedinţă UPDATE

Update 19.15 Protestul s-a încheiat la Chişinău, însă cetăţenii sunt aşteptaţi să revină vineri în Piaţa Marii Adunări Naţionale începând cu ora 10:00, la o acţiune paşnică de protest, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de învestirea Guvernului Filip.

„Toată ţara trebuie să vină mâine la ora 10:00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a elibera Moldova din captivitate şi a pentru a lua ţara înapoi”, a declarat liderul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, potrivit jurnalul.md.

Update 19:00 Primul ordin dat de noul premier, Pavel Filip, a fost pentru ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, căruia i-a cerut ca la Ministerul pe care în conduce să fie organizat un grup de lucru care să funcționeze permanent pentru a asigura ordinea publică în timpul protestelor, informează UNIMEDIA.

Update 18.50 Ministerul de Interne a inițiat o cauză penală pentru dezordine în masă. „A fost intentat un dosar penal pe dezordine în masă. Ieri au fost produse pagube, a fost deteriorat un un scaner care costă zeci de mii de lei, dar și Inspectoratul General de Poliție a suferit pagube de peste 200 000 de lei. Noi avem 11 cadre din Poliția spitalizate. Sunt documentate persoane care au acționat ilegal ieri, este constituit un grup de anchetă „, a declarat ministrul de Interne, citat de unimedia.info.

Update 18.20 Mii de oameni protestează şi la această oră în centrul Chişinăului. Oamenii scandează  „Jos mafia!”, „Unire!” şi „Alegeri anticipate!”.

Liderii protestatarilor de la Chișinău s-au întâlnit cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, și au anunțat că au obținut promisiunea acestuia privind întrunirea majorității parlamentare joi seară sau vineri dimineață, astfel ca până vineri la ora 12:00 să vină cu un răspuns la cererea protestatarilor: anularea votului pentru guvernul Pavel Filip și organizarea de alegeri anticipate, informează Jurnal.md.

Anterior, președintele Partidului Socialist (PSRM), Igor Dodon, a depus la Curtea Constituțională o sesizare în care care se cere anularea votului de miercuri seara din Parlament și organizarea de alegeri anticipate.

Update 18:03 A început prima şedinţă a noului Guvern de la Chişinău. Pe site-ul oficial al Guvernului nu a fost publicată ordinea de zi a ședinței, astfel nu se cunoaște ce subiecte vor fi puse în discuție. Apasă aici pentru a vedea transmisia LIVE

Update 16:33 Igor Dodon, Renato Usatîi și Ilian Cașu au intrat în Reședința de Stat. Presei nu i s-a permis să intre.

Update 16:31 Cordonul de polițiști care asigură ordinea publică s-a mărit cu câteva zeci de polițiști. Manifestanţii au ajuns la Reşedinţa de Stat

Manifestanţii au mărşăluit în jurul clădirii Parlamentului şi au scandat „Jos Plahotniuc!” şi „Anticipate!”.

 

Ei sunt nemulţumiţi că în fruntea Guvernului a fost numit Pavel Filip, asociat cu controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

Mii de protestatarii s-au adunat în PMAN, de unde au plecat apoi spre sediul Parlamentului, decişi să obţină o schimbare. Andrei Năstase, liderul Platformei DA, le-a spus protestatarilor că moldovenii trebuie să împiedice „instaurarea unei dictaturi feroce”. „Ieri, a curs sânge. În această ţară există un singur individ care vrea sânge, cel care a venit în 2009 pe sângele copiilor schilodiţi în PMAN. Numele lui este Plahotniuc. Ieri, nu a curs sângele unui copil, dar a curs sângele camaradului nostru Chiril Moţpan, care vine dintr-o familie de oameni bravi. Trebuie să-i spunem respect”, a declarat Andrei Năstase.

În faţa Parlamentului, un alt membri al Platformei DA, Alexandru Slusari, a luat cuvântul şi le-a transmis protestatarilor că „dacă poporul vrea libertate, dictatura nu poate să existe”.

„Astăzi are loc unirea poporului. Dacă poporul vrea libertate, dictatura nu poate să existe. Cei care au furat şase ani vor sta după gratii”, a declarat Slusari. Protestatarii din faţa Parlamentului scandează: „Plahotniuc, nu uita puşcăria-i casa ta!” şi „Anticipate!”. În context, Slusari a mai spus că datorită lui Plahotniuc poporul Moldovei s-au unit şi este împreună.

Clădirea Parlamentului este înconjurată de poliţişti, iar organizatorii protestului îi îndeamnă pe oameni să fie paşnici şi civilizaţi.

Protestele de joi vin în continuarea violenţelor ce au avut loc miercuri seară la Chişinău, după învestirea noului Guvern condus de Filip.

Președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, îi invitase pe liderii manifestanților care au protestat violent miercuri seara împotriva noului guvern învestit de către legislativ la o discuție pentru calmarea situației. Candu i-a îndemnat pe moldoveni să nu se lase pradă provocărilor. „Protestele sunt bune atunci când se protestează pașnic. E un exercițiu democratic. Cu regret, unii înțeleg greșit”, a menționat oficialul, după ce manifestanții au încercat să ia cu asalt miercuri seara sediul parlamentului.

Citeşte şi Proteste la Parlamentul din Chişinău: Un cameraman a fost bătut şi i s-a furat camera de luat vederi

„Am discutat cu dl. Dodon (Igor, liderul Partidului Socialist), voi face invitații și către alți lideri ai protestatarilor. Cel mai important este dialogul, discuțiile. Astăzi a fost învestit guvernul și este important să-i dăm posibilitatea să lucreze cu rezultate clare, indiferent de culoarea politică”, a mai spus el.

„În Parlament există o majoritate de 58 de deputați. Există o determinare de a acorda un suport politic unui guvern pentru acțiunile care urmează să fie desfășurate. Avem puțin timp, trebuie să ne mișcăm foarte repede pentru a recupera atât încrederea cetățenilor în statul de drept în Republica Moldova, cât și încrederea partenerilor noștri de dezvoltare, partenerii străini”, a afirmat Candu, într-o ediție specială a Radio Moldova.

Proteste VIOLENTE după învestirea lui Pavel Filip şi a Guvernului său

În jur de 2.000 de manifestanți s-a adunat miercuri seara în fața clădirii parlamentului din Chișinău, în semn de protest față de învestirea noului guvern asociat cu figura controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar controla toate instituțiile statului din Republica Moldova.

După învestire, ei au înconjurat sediul legislativului cu scopul de a nu le permite deputaților să părăsească incinta clădirii și a impune anularea votului. Protestatarii au forțat o ușă laterală a parlamentului și au pătruns în clădire, însă ulterior au fost scoși afară de forțele de ordine. Mai mult de zece persoane, printre care și patru polițiști, au fost răniți în urma altercațiilor și îmbrâncelilor. Printre cei agresați a fost și deputatul liberal Mihai Ghimpu, care a fost lovit cu pumnii și căruia i-a fost spart capul, potrivit presei de la Chișinău. La ieșirea din clădirea legislativului, el a fost întâmpinat cu strigătele „Iuda” pe motiv că a votat „guvernul lui Plahotniuc”.

Citeşte şi Republica Moldova: Mihai Ghimpu a fost bătut de protestatari. Liderul liberal s-a ales cu CAPUL SPART VIDEO

Platforma „Demnitate și Adevăr” și-a chemat susținătorii să revină joi dimineață în piața din centrul Chișinăului pentru a continua protestul față de învestirea guvernului premierului Pavel Filip, potrivit Jurnal.md.

„Chemăm mâine (joi — n.r.) toți cetățenii, începând cu ora 10:00 la parlament, ca să punem presiune pe guvernanți, să le punem pe masă un proiect de lege prin care să solicităm alegeri anticipate. Mâine vom face presiune, pentru că aceasta este unica noastră șansă”, a declarat miercuri seara Valentin Dolganiuc, unii din liderii platformei DA.

Citeşte şi Republica Moldova. Jurnaliştii blocaţi în Parlament: Am simţit miros de fum. Nu ni s-a permis să ieşim

27 de poliţişti şi patru protestatari au fost răniţi în violenţele de miercuri seară de la Parlament. 11 poliţişti au fost spitalizaţi. Informaţiile au fost făcute publice la o şedinţă de lucru la Guvern la care au participat premierul, Pavel Filip, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan şi procurorul general, Corneliu Gurin.

De asemenea, mai mulţi oameni ai legii au fost deposedaţi de bastoane, căşti de protecţie, telefoane mobile de serviciu şi scuturi.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut ca oamenii legii să-și facă datoria în limitele normelor de drept, să asigure protecția cetățenilor și a bunurilor statului și să nu admită escaladarea situației. Totodată, s-a convenit asupra creării unui grup de anchetă mixt care să investigheze cazurile de violență, distrugeri și furturi din patrimoniul statului.