O patiserie donează produsele nevândute persoanelor nevoiaşe! Mâncarea este lăsată pe pragul uşii cu mesajul: „Poate ţi-e foame!”

O patiserie din Craiova donează produsele nevândute persoanelor cărora le este foame. Pachete cu plăcinte, pizza ori cornuri, însoțite de mesajul "Poate ți-e foame", sunt lăsate pe pragul de la intrarea în patiserie.

22 iun. 2017, 07:57
O patiserie donează produsele nevândute persoanelor nevoiaşe! Mâncarea este lăsată pe pragul uşii cu mesajul: „Poate ţi-e foame!”

De două săptămâni, produsele proaspete care, la închiderea programului, rămân pe rafturile unei patiserii de pe strada România Muncitoare din centrul istoric al Craiovei sunt așezate în pachete și lăsate pe pragul de la ușă, cu mesajul „Poate ți-e foame” ori „Dacă ți-e foame”.

Raluca, femeia care se ocupă de afacere, mărturisește că a avut inițiativa de a oferi produsele nevândute după ce a văzut, pe o rețea de socializare, că și în alte zone ale țării se fac astfel de fapte.

„Am văzut o postare pe Facebook, din Târgu-Mureș, de la o cafenea care lăsa astfel de pachete afară cu marfa care rămânea din ziua respectivă. Decât să o arunce, o lăsau afară. Se găsesc tot timpul oameni care să ia aceste pachete și cărora le trebuie. Și ne-am gândit că este o idee bună. Se strângeau produse și, decât să le aruncăm, nu avea rost. Așa, am văzut că se găsește cineva și la noi care să le ia. Ne lasă și bilețele în schimb, că ne mulțumesc, să ne dea Dumnezeu sănătate și tot felul de lucruri frumoase. Cred că au trecut două săptămâni de când ne-am apucat să facem asta”, spune femeia.

Pachetele sunt luate atât de oameni ai străzii, cât și de bătrâni care locuiesc în zonă, dar care au venituri modeste.

Citeşte şi Un mare lanţ de supermarket-uri din România, AMENDAT din cauza raionului de patiserie. Ce nereguli s-au găsit

„Pachetele dispar mereu pentru că este nevoie de ele. Sunt oameni care trec și pe aici în timpul programului, cărora le mai dăm și așa produse. Sunt oameni săraci, oameni bătrâni care le iau, nu neapărat cei care au nevoie sau cei care nu au casă sau unde să locuiască. Sunt și clienți de-ai noștri care le iau. Până la urmă, sunt produse proaspete, făcute în aceeași zi și nu are rost să le aruncăm. Avem doamne bătrâne care vin cu flori și tot timpul le dăm ceva de mâncare. Mai luăm de la ele și flori, și busuioc. Ia uitați, am busuiocul în geam. Mai fac și ei un ban. E sărăcie multă, nu ai ce să faci”, afirmă Raulca.

Nu orice produs rămas pe rafturi ajunge în punguțele destinate celor cărora le este foame: „Unele nu pot fi puse, sunt covrigii care se întăresc dacă stau o anumită perioadă și pe aceia chiar nu îi lăsăm”, spune femeia.

Deși se teme de eventuale repercusiuni, femeia spune că va continua să facă acest gest.

„Este cu dus și întors. Dacă cineva vrea să îți facă rău, poate să îți pună ceva în produse sau să trimită pe cineva care să spună că acele produse au ceva. Dacă nimeni nu vrea să îți facă rău, e altceva. În București, spre exemplu, sunt vitrine lăsate afară cu produse, pentru ca lumea să-și ia singură din ele. Am înțeles că acolo ar fi probleme cu Sanepid-ul. Mă gândesc, totuși, să nu ne facă nimeni rău, pentru că noi facem bine. Vom continua să facem asta. Tot ce ne rămâne la sfârșitul zilei punem în punguțe și scoatem afară, adică produsele despre care credem noi că sunt bune pentru toată lumea. Eu așa m-am gândit că ar fi omenesc: dăm pe o parte și primim pe altă parte”, a afirmat Raluca.