O plantă banală te poate îmbolnăvi grav

O plantă banală ce este frecvent întâlnită pe terenurile din România, dar care a fost declarată de către experții comisiei europene „specie periculoasă pentru sănătate", ar putea fi interzisă printr-un proiect de lege ce a fost depus la Senat în luna aprilie.

27 apr. 2017, 08:59
O plantă banală te poate îmbolnăvi grav

Ambrozia este cunoscută și ca „iarba de paragină”. Se pare că această plantă provoacă multe alergii, unele extrem de grave. Netratate la timp, pot provoca astm, scrie doctorulzilei.ro.

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Predispoziția sau terenul alergic al unei persoane semnifică o sensibilitate crescută la anumite particule cu care sistemul respirator sau pielea intră în contact. Aceste particule își au originea în praf, polen, părul și penele animalelor, alimente, poluanți atmosferici, medicamente, mucegaiuri etc. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacție neobișnuit de puternică atunci când polenul ambroziei este inhalat.

Conform ultimelor estimări între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu se cunosc „cu alergii” în trecut.

Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la nici un tratament obișnuit. Este asociată cu strănutul în rafale (multe strănuturi legate între ele, extrem de obositoare) și senzația de nas înfundat (pacientul nu poate respira pe nas, ci doar pe gură).

Pruritul nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mâncărimea ochilor), senzațiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare și roșeața (eritem conjunctival), lăcrimarea și edemul palpebral (umflarea pleoapelor).
În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise.

Pe piele pot să apară erupții și zone edematoase (umflate), în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient.

Din păcate, toate aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului la servici sau în ceea ce privește treburile casnice zilnice, deoarece gândurile sale sunt îndreptate asupra discomfortului și găsirea unor soluții pentru a-l combate.

Prezența simptomelor enumerate mai sus numai pe perioada sfârșitului verii, precum și a testelor cutanate (PRICK TEST) pozitive pentru polenul ambroziei,completate de analizele de laborator necesare (imuonoglobuline E (Ig E) totale și specifice), conduc la diagnostic.

Citeşte şi Planta cu cel mai puternic efect de reîntinerire