Ploaie de METEORIŢI în Rusia: Explozii violente au spart ferestrele caselor şi rănit 950 de oameni

O ploaie de meteoriţi cauzată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali, însoţită de explozii violente, a spart ferestrele unor imobile în mai multe localităţi, a provocat panică şi a rănit aproximativ 1.000 de persoane, scriu agenţiile ruse citând autorităţi şi martori, relatează AFP.

RomaniaTV.net
15 feb. 2013, 06:13

UPDATE 15:40 Meteoritul a provocat daune la aproximativ 3.000 de clădiri din Celiabinsk, inclusiv 34 unități medicale și 361 de școli, spune administraţia orașulului. Aproape 950 de oameni au cerut asistență medicală după ce fragmente de meteorit s-au prăbuşit în centrul orașului, potrivit Ria Novosti.

UPDATE 14:11 Cel puţin 500 de persoane au suferit răni uşoare în urma dezintegrării meteoritului în Rusia, informează BBC. Meteoritul cântărea 10 tone înainte de a intra în atmosfera Pămaântului, a anunţat Academia de Științe Rusă.

UPDATE 10:32 Cel puțin 400 de persoane au fost rănite uşor după ce o ploaie de meteoriți a căzut peste partea centrală a Rusiei, spun surse din ministerul de interne, potrivit Russia Today. Majoritatea rănilor au fost provocate de sticla spartă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

„A fost o ploaie de meteoriţi, dar fără ca fragmente să ajungă pe sol. Un meteorit a explodat deasupra regiunii Celiabinsk. Suflul exploziei a spart ferestre în mai multe localităţi„, a anunţat un purtător de cuvânt al filialei locale a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă pentru Interfax.

CITEŞTE ŞI Ce a provocat ploaia de meteoriţi care a produs pagube şi răniţi în Rusia

„Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzând parţial în straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul şi au căzut în zone puţin populate din regiunea Celiabinsk”, a anunţat filiala locală a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă într-un comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, suflul exploziei a spulberat ferestre „de la etajele superioare ale unor imobile”.

Un oficial din cadrul ministerului, citat de RIA Novosti, a anunţat aproximativ 50 de răniţi.

„Potrivit unor informaţii preliminare, 50 de persoane au primit îngrijiri pentru traumatisme”, a anunţat el.

Ministerul a anunţat anterior că patru persoane au fost rănite de cioburi de sticlă.

Administraţia oraşului Celiabinsk, citată de Interfax, a anunţat numeroşi răniţi, fără să ofere un bilanţ.

„La ora locală 11.00 (7.00, ora României), înregistrăm numeroase apeluri telefonice care semnalează traumatisme, tăieturi şi contuzii”, au anunţat autorităţile locale citate de Interfax.

Suflul exploziei a spart geamurile unui sediu al Itar-Tass, în centrul Celiabinskului, a anunţat agenţia.

Un perete s-a prăbuşit într-o uzină de la Celiabinsk, porivit unui angajat citat de către Interfax, care a anunţat trei sau patru răniţi uşor.

Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a mobilizat aproximativ 20.000 de persoane, plasate în stare de alertă, şi trei avioane sau elicoptere, în vederea inspectării zonei.

Ministerul a îndemnat populaţia să nu cedeze panicii.

„Populaţia nu a fost evacuată, nivelul de radioactivitate respectă normele. Vă cerem insistent să nu cedaţi panicii”, a anunţat filiala locală a ministerului pe site.

Fenomenul a fost observat şi în Kazahstan, potrivit unor agenţii ruse de presă.

Într-un videoclip încărcat pe Youtube se poate auzi o explozie puternică în momentul în care un meteorit se apropie de pământ.