O tânără în vârstă de 17 ani, însărcinată, a murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 90

Încă trei femei au murit din cauza gripei, medicii confirmând existenţa visurului în cursul zilei de vineri. Este vorba despre două femei de peste 70 de ani şi o tânără în vârstă de 17 ani din judeţul Covasna. Adolescenta avea şi alte afecţiuni şi nu era vaccinată antigripal.

RomaniaTV.net
09 mart. 2018, 12:47
O tânără în vârstă de 17 ani, însărcinată, a murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 90

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat, vineri seară, că au mai fost confirmate trei decese provocate de gripă.

Este vorba despre trei femei, nevaccinate antigripal şi care erau cunoscute cu diferite afecţiuni medicale. Una dintre femei, în vârstă de 79 de ani, era din judeţul Mureş, iar medicii au confirmat virus de tip A. Femeia a murit în 5 martie. De asemenea, este vorba despre o femeie de 75 de ani din judeţul Arad, care a avut tirus gripal B şi a murit în cursul zilei de vineri.

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 90.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Covasna, Agoston Laszlo, a declarat pentru AGERPRES că tânăra de 17 ani a fost internată în urmă cu câteva zile la secţia Infecţioase a Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe, iar apoi a fost transferată la ATI, unde a încetat din viaţă.

Potrivit medicul epidemiolog Santa Ferenc din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, cauza decesului a fost infecţie virală cu virusul gripal din grupa A H1.

În săptămâna 26 februarie – 4 martie, la nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinic, infectii acute respiratorii si pneumonii) a fost de 141069, cu 67% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (84452) si cu 4.5% mai mare fata de cel inregistrat in saptamana precedenta (134922).

S-au inregistrat la nivel national 1529 cazuri de gripa/ILI, fata de 78 cazuri inregistrate in aceeasi saptamana a sezonului precedent si fata de 1727 cazuri inregistrate in saptamana precedenta.

Activitatea gripala a evoluat cu intensitate medie in mun. Bucuresti, jud. Brasov, Sibiu, Arges, Iasi, Constanta, cu raspandire regionala in regiunea de centru si cu raspandire locala si cazuri sporadice in unele judete.

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, a gripei si a SARI si pana la data de 04.03.2018 au fost confirmate cu laboratorul 1178 cazuri de gripă:

  • 264 cazuri tip A, subtip H1
  • 31 cazuri tip A, subtip H3
  • 66 cazuri tip A, nesubtipat
  • 814 cazuri tip B
  • 3 cazuri coinfectie AH1 + B

Pana la data de 04.03.2018 au fost vaccinate antigripal 988.817 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.