O treime din ajutorul umanitar al lui Putin constă în apă şi sare

O parte semnificativă a ajutorului umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei constă în sare simplă şi apă potabilă, informează marţi agenţia ucraineană Unian, citând surse din serviciile secrete ale Kievului, informează Agerpres.

19 aug. 2014, 08:49
O treime din ajutorul umanitar al lui Putin constă în apă şi sare

O parte semnificativă a ajutorului umanitar trimis de Rusia în estul Ucrainei constă în sare simplă şi apă potabilă. Coloana de camioane ruse transportă, în special, 700 de tone de apă, care a fost încărcată în zona poligonului Alabino unde se antrenează Divizia a II-a de gardă Tamanskaia.

Media ucrainene a fost surprinsă de cantitatea de sare trimisă de Rusia Ucrainei, dar indică totuşi faptul că sosirea celor 700 de tone de apă la graniţă, unde se afla blocat convoiul umanitar de la sfârşitul săptămânii trecute, a coincis cu privarea totală de apă a oraşului Doneţk, unde au loc lupte grele între armata ucraineană şi rebelii proruşi, după un asediu de mai multe săptămâni a oraşului.

Citeşte şi UCRAINA: Preşedintele Poroşenko face LEGEA: Teroriştii, ÎMPUŞCAŢI FĂRĂ AVERTISMENT

Convoiul umanitar din 280 de camioane mari (Kamaz) a pornit de la Moscova în 12 august, cu aproape 2.000 de tone de ajutoare destinate locuitorilor din estul Ucrainei. Pe lângă apa şi sarea deja menţionate, acesta mai conţine 400 tone de cereale (hrişcă, orez etc), 100 tone de zahăr, 62 tone de alimente pentru copii, 54 de tone de echipament medical şi medicamente, 12.000 de saci de dormit, 69 generatoare electrice de diferite capacităţi.

Şeful adjunct al Serviciului de stat fiscal din Ucraina, Anatoli Makarenko, a menţionat luni pe pagina sa de Facebook că transportul umanitar trimis de Moscova va traversa punctul de trecere Izvarino-Doneţk (regiunea Rostov, sudul Rusiei), în urma unui acord cu Crucea Roşie. Ulterior, acesta va fi predat Crucii Roşii, ai cărei reprezentanţi vor însoţi convoiul rusesc pe teritoriul ucrainean, după toate procedurile de control vamal la frontieră.

Citeşte şi Criza din Ucraina: Un ajutor militar din partea NATO, imposibil