O viaţă mai bună: SALARIUL lunar MINIM creşte de la 20 de euro, la 505 euro. Cine a luat aceste măsuri

Salariul minim legal în Portugalia va creşte de la 1 octombrie de la 20 de euro la 505 euro lunar în 14 luni, potrivit unui acord încheiat miercuri între guvern şi reprezentanţii patronatului şi UGT, a doua confederaţie sindicală a ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.

25 sept. 2014, 05:20
O viaţă mai bună: SALARIUL lunar MINIM creşte de la 20 de euro, la 505 euro. Cine a luat aceste măsuri

În contrapartidă, impozitele angajatorilor pe aceste salarii vor fi reduse în loc de 0,75 % cu 23 %.

CGTP, principala confederaţie sindicală portugheză, a refuzat să subscrie la acest acord pentru că ea ceruse o creştere la 515 euro începând de la 1 iunie a acestui an şi o nouă majorare la 540 de euro de la 1 ianuarie 2015.

Ultima creştere a salariului minim data din ianuarie 2011. El fusese majorat de la 10 euro la 485 euro în timp ce, potrivit unui acord semnat în 2006 de membrii dialogului social, el ar fi trebuit să depăşească 500 de euro.

Citeşte şi Salariul minim din Bulgaria, mai mare decât cel din România. Harta salariilor din Europa

Salvată de la faliment în primăvara anului 2011 cu ajutorul Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional, Portugalia a trebuit să aplice un aspru regim de austeritate bugetară în cadrul planului de ajutor care a luat sfârşit în luna mai a acestui an.

Citeşte şi Băsescu: Dacă UE nu renunţă la povestea Europei sociale, să ne pregătim pentru REDUCEREA nivelului de trai

Dar cu un an înaintea alegerilor legislative din 2015, guvernul de centru dreapta pare să vrea să facă concesii în materie de austeritate, pentru că creşterea salariului minim intervine cu puţin timp după abandonarea măsurilor care ar fi agravat tăierile din veniturile funcţionarilor şi pensionarilor.