Oameni salvaţi de la îngheţ, scene dramatice VIDEO

Ninsorile s-au mai domolit însă gerul năpraznic a cuprins toată România. În București luni-noapte s-au înregistrat -14 grade. Polițiștii locali i-au căutat pe oamenii străzii și i-au dus la adăpost. Şi în alte oraşe din ţară, mai multe persoane au fost duse în centre.

RomaniaTV.net
19 ian. 2016, 06:47
Oameni salvaţi de la îngheţ, scene dramatice VIDEO

Zeci de oameni fără adăpost au fost salvaţi din gerul năprasnic. Cei care nu au refuzat ajutorul poliţiei locale au fost duși în adăposturi sociale, unde au dormit la căldură, au primit o masă și au avut ocazia să facă un duș fiebinte.

O femeie de 61 ani avea picioarele înghețate când a fost găsită. Din banii primiţi din mila trecătorilor îşi cumpărase o căciulă, ca să se mai apere de ger. A fost foarte recunoscătoare că şi-a petrecut noaptea la căldură.

La adăpost a ajuns şi un bărbat găsit de polițiștii locali dormind pe câteva cartoane în Piața Romană.
Stă pe străzi de 35 de ani și spunea că e obișnuit cu iernile grele.

„Agentii politiei locale au efectuat actiuni pentru strangerea oamenilor fara adăpost care stateau în frig. În aceasta seara au fosta adunate aproximativ 10 persoane”, a declarat Răzvan Popa, purtător de cuvânt Poliţia Locala.

Oamenii fără adăpost au primit și încurajările trecătorilor.

În Neamţ, o mamă cu un bebeluş de 6 luni au fost la un pas să îngheţe în gară, singurul adăpost pe care îl au de când copilul s-a născut. Tânăra mamă şi bebeluşul ei au un singur acoperiş deasupra capului, sala de aşteptare a gării din Piatra Neamţ. Deşi stau acolo de luni bune, abia acum autorităţile i-au descoperit şi i-au dus într-un adăpost la căldură.

Şi la Ploieşti, zeci de oameni ai străzii au fost salvaţi din frig. Aurica şi Ghiţă trăiesc sub cerul liber de 40 de ani. Au împreună 11 copii, dar nu mai ştiu nimic despre niciunul

Medicii de la Ambulanţă, dar şi poliţiştii locali le-au dat o mână de ajutor celor care riscau să moară în ger.

În adăpostul din Ploieşti sunt acum peste 50 de oameni.

Din cauza temperaturilor scăzute, oamenii pot rămâne în adăpost şi ziua, nu numai noaptea.

După valul de ninsori, meteorologii anunţă pentru zilele următoare vreme deosebit de rece, geroasă îndeosebi dimineaţa şi noaptea în majoritatea zonelor ţării. Începând de duminică seara, apar din nou ninsorile în regiunile vestice, centrale şi nordice. 

MARTI. Temperaturile maxime se vor încadra între -8 în sud şi în depresiuni şi 0 grade în sud-est. Cele minime  se vor încadra între -15 şi -8 grade, izolat mai scăzute în Muntenia, Oltenia şi sud-estul Transilvaniei, până în jurul valorii de -20 de grade. 

Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare şi doar cu totul izolat vor mai fi posibile fulguieli. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în prima parte a zilei în Moldova şi Dobrogea, unde, trecător va mai spulbera zăpada depusă în zilele precedente.

În zonele joase de relief, mai ales din sud, izolat dimineaţa şi local în a doua parte a nopţii, se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

BUCUREŞTI. Vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de -5 grade, iar cea minimă va fi de -14, -13 grade, mai scăzută în zona preorăşenească până în jurul valorii de -18 grade. În a doua parte a nopţii, se va forma ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

MIERCURI. În sudul, în estul şi parţial în centrul teritoriului, vremea se va menţine deosebit de rece, geroasă mai ales în prima parte a zilei şi noaptea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -12 grade în Lunca Dunării şi 4 grade în Banat, iar cele minime între -16 grade şi -14 grade, izolat mai scăzute în sud până în jurul valorii de -20 de grade.

Cerul va fi temporar noros şi mai ales seara şi noaptea, trecător vor fi ninsori slabe, pe arii restrânse în regiunile vestice, nordice şi centrale şi doar cu totul izolat în restul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, unde trecător va spulbera zăpada. În zonele joase de relief, mai ales ales din sud şi din sud-est, local, cu precădere dimineaţa şi noaptea, va fi ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

BUCUREŞTI. Vremea se va menţine deosebit de rece, geroasă mai ales în prima parte a zilei şi noaptea. Cerul va avea înnorări şi mai ales dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă asociată cu chiciură. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de -8, -6 grade, iar cea minimă va fi de -15…-13 grade.

JOI. Vremea va fi rece, geroasă dimineaţa şi noaptea în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 grade în sud-vestul Munteniei şi 4 grade în nordul Olteniei, iar cele minime se vor situa între -18 grade, uşor mai ridicate în Banat şi pe litoral spre -6, -5 grade.

Cerul va avea unele înnorări şi doar izolat va ninge slab, mai ales în nordul, centrul, estul ţării şi la munte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană şi în deltă. Local în zonele joase din sud şi sud-est şi izolat în rest, mai ales dimineaţa şi noaptea, va fi ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

BUCUREŞTI.Vremea va rămâne deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi temporar noros şi îndeosebi la începutul şi la sfârşitul intervalului va fi ceaţă asociată cu chiciură. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de -7…-6 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -13 grade.

IN WEEKEND SI LA INCEPUTUL SAPTAMANII VIITOARE, VREMEA VA RĂMÂNE DEOSEBIT DE RECE, LOCAL GEROASĂ DIMINEAŢA ŞI NOAPTEA. TEMPERATURILE MAXIME VOR FI CUPRINSE ÎNTRE -7 ŞI 3 GRADE.

Probabilitatea pentru ninsori va fi mai mare începand de duminica seara, îndeosebi în regiunile vestice, centrale şi nordice.