Obama a băut apă susceptibilă de a fi fost contaminată cu plumb

Președintele american, Barack Obama, a băut miercuri un pahar cu apa filtrată din rețeaua publică a orașului Flint din Michigan, pentru a demonstra că este sigură, după ce s-au luat măsuri cu privire la apa contaminată cu plumb care risca să creeze probleme de sănătate pentru locuitorii localității.

05 mai 2016, 12:16
Obama a băut apă susceptibilă de a fi fost contaminată cu plumb

Obama a încercat să dea asigurări locuitorilor că guvernul SUA nu i-a uitat. „Sunt încrezător că Flint își va reveni”, a spus președintele. „Eu nu voi avea odihnă și vreau să vă asigur că liderii de la fiecare nivel de guvernare nu vor avea odihnă până când fiecare picătură de apă care curge spre casele dumneavoastră va fi sigură pentru a fi băută și pentru gătit și sigură pentru a face baie, deoarece aceasta este parte a responsabilităților de bază ale unui guvern în Statele Unite ale Americii”, a mai spus șeful administrației SUA.

El a condamnat atitudinea politică mai largă cu privire la această tragedie care a demonizat rolul guvernului, subliniind importanța guvernului în furnizarea serviciilor de bază. Obama s-a întâlnit cu liderii și locuitorii orașului, inclusiv cu o fetiță de 8 ani care i-a scris despre apa din orașul ei.

Șeful Administrației SUA a încercat să dea asigurări că oficialii din domeniul mediului au clarificat problemele apei filtrate pentru băut pentru cei mai mulți locuitori, bând din apa orașului atât în timpul unei întâlniri cu liderii locali, cât și în timpul discursului. „Puteți să-mi dați puțină apă ?”, a spus Obama, în aplauze, după ce a suferit un acces de tuse în timp ce vorbea. El a cerut locuitorilor să solicite asistență medicală pentru copiii lor, care au fost expuși la plumb.

„Nu vreau ca cineva să înceapă să se gândească că într-un fel toți copiii din Flint vor avea probleme pentru tot restul vieții lor, pentru că nu este adevărat”, a declarat Obama, menționând că majoritatea adulților de astăzi au fost expuși la plumb pe când erau copii înainte ca utilizarea sa pe scară largă în articolele de uz casnic să fi fost interzisă în anii 1980.

Procurorul general din Michigan a anunțat mai multe acuzații de crimă luna trecută împotriva a doi oficiali de stat din domeniul mediului și a unui administrator din sistemul local de gospodărire a apelor în timpul scandalului de contaminare cu plumb, scrie DPA.

Problema apei contaminate a zguduit comunitatea situată la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Detroit. Locuitorii s-au revoltat când au aflat că sistemul de apă din Flint a fost contaminat cu plumb atunci când orașul a trecut la rezerva de apă locală.

Citeşte şi Opt copii din Dolj, la spital după ce au băut apă contaminată din fântână VIDEO

Au existat apeluri care au cerut demisia guvernatorului statului Michigan, iar candidații prezidențiali au făcut propriile lor deplasări la Flint pentru a atrage atenția asupra acestei probleme în timpul actualei campanii electorale.

Experți ai ONU susțin că scandalul din Flint, unde 57% din cei 100.000 de locuitori sunt negri și mai mult de o treime trăiesc sub pragul de sărăcie, nu a fost numai un caz de acces la apă, ci și de respectare a drepturilor omului, notează AFP, citată de Agerpres.

Flint a primit apă potabilă din Lacul Huron, prin Detroit, până în aprilie 2014, când serviciile guvernatorului republican Rick Snyder a decis să alimenteze orașul cu apă dintr-un râu local.

Citeşte şi Barack Obama a decretat stare de urgenţă din cauza apei contaminate cu plumb

S-a stabilit că adăugarea de inhibitori împotriva coroziunii rețelei de distribuție, în valoare de circa 100 de dolari pe zi, ar fi necesară pentru conservarea acesteia. Acest lucru nu a fost făcut, din spirit de economie. Rezultatul a fost că apa a corodat țevile eliberând plumb din compoziția lor.

Până la descoperirea scandalului la mijlocul anului 2015, cetățenii Flint au băut apă grav contaminată cu plumb care poate perturba dezvoltarea psihomotorie a copiilor și poate fi la originea unor boli grave.